Fotograf: Tommy Holl / Arkivbild

Chaufför åtalas för att ha kört på skylift och dödat målare

En 66-årig lastbilschaufför har åtalats för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död sedan han i september 2014 kört på en skylift i Göteborgsstadsdelen Kallebäck. Den målare som befann sig i liftkorgen kastades ur vid påkörningen och skadade sig så illa att han avled.

Olyckan inträffade på förmiddagen den 9 september 2014 när chauffören, som är hemmahörande i Värmland, körde ut från en lasthall på Mejerigatan i Kallebäck.

På gatan fanns en skylift uppställd för att användas vid målningsarbete på en fasad. Lastbilen, en Volvo FH 6×2 av 2013 års modell, körde rakt in i liften. Målaren som fanns i liftkorgen kastades ur och flög närmare 40 meter. Målaren ådrog sig så svåra skador att han avled.

Lastbilschauffören har i förhör uppgett att skillnaden i ljus mellan den mörka lasthall han just lämnat och dagsljuset på gatan gjorde att han inte såg skyliften.

Kammaråklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål hävdar att chauffören brast ”i väsentlig mån i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingades av omständigheterna, genom att dels inte ha tillräcklig uppmärksamhet framåt i fordonets färdriktning och dels inte heller anpassa hastigheten efter omständigheterna på platsen”.

Chauffören orsakade därigenom av oaktsamhet målarens död, och han åtalas därför för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Målaren arbetade på uppdrag av Eklandia Fastighets AB, och Arbetsmiljöverket gav redan i december 2014 bolaget ett föreläggande med sanktionsavgift på 10 000 kronor för att det inte upprättats någon arbetsmiljöplan för måleriarbetet. Nu åtalas en chef på bolaget för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Detta på grund av att han inte sett till att förebygga riskerna med passerande fordonstrafik på arbetsstället. Dessutom vill åklagaren att Eklandia Fastighets AB ska dömas att betala företagsbot på 2 miljoner kronor.

Målet kommer att avgöras vid Göteborgs tingsrätt.

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-01 10:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljöverket Dödsolycka Rättsfall Skylift