Fotograf: Mikael Nilsson

Artisten Sassa bidrar musikaliskt till Här Stannar Sverige

En möjlighet att ge något tillbaka

Olikhet inför lagen, förare som lever som slavar, grova rattfyllor och köpta körkort, är saker som oroar artisten Sassa som har en mamma som hela hennes uppväxt kört trailerdragare och legat ute i veckorna. Nu vill hon också vara med och stötta för att hennes mamma och alla andra som kör på vägarna, ska få det bättre och inte behöva mista livet i jobbet på grund av de oegentligheter som pågår.

Att växa upp i en familj med en förälder som arbetar ute på vägarna i veckorna, kan innebära umbäranden. Som till exempel att behöva avstå från daglig närhet med den föräldern. När Sassa var tre år, började hennes mamma, den i Proffs-sammanhang inte helt okända frilansjournalisten Heidi Bodensjö, köra trailers och gör så än idag och utvecklingen inom moderns bransch tycker hon inte alls gått på rätt håll.

Genom att hennes mamma kör – och dessutom skriver för tidningen Proffs – har hon hört mycket om hur det blivit på vägarna och förstått hur mycket det drabbar alla i hela samhället.

Vad är det du särskilt reagerar på?
– Att det idag finns massor av chaufförer från olika länder här som lever som slavar och kanske måste köra fast de är trötta, säger Sassa. Och det känns riktigt otäckt att veta att det är så lätt att köpa lastbilskörkort på nätet och när polisen griper dem, får de ofta inga straff alls.

Falska körkort, fusk, dåliga löner och allt fler grova rattfyllor, ger dålig arbetsmiljö och gör det farligt för alla att vistas på vägarna, tycker hon.
– Dessutom blir det svårare för unga att hitta jobb inom transportbranschen i Sverige om de ska konkurrera med förare som knappt tjänar något alls.

Hon har sett foton och filmer på Facebook från protesterna och de avslutande kortegerna och då kom idén att hon också på något sätt ville bidra med något litet från sin sida.
– Det är ju också min mamma som kör därute och hon har alltid stöttat och hjälpt mig, så nu fick jag en möjlighet att ge något tillbaka, säger Sassa.

Sommaren 2014 släppte hon singeln ”(I´m a)Runaway”.
– Texten till den låten funkar bra när man kämpar för något, menar hon.

Detta med att vara stolt över den man är och den väg man valt att gå och hur man väljer att göra saker, är viktigt för Sassa, precis som att våga säga sin mening utan att vara rädd. Om hinder ställs i ens väg, får man bli en ”runaway” som fortsätter framåt och lämnar det negativa bakom sig.

Hon förklarade sin idé för modern och styvfadern som helt enkelt fick ta sig tid att göra en enklare video med material från protesterna.
– Skivbolaget i Italien sade också ok eftersom vd:n mycket väl kände till lastbilsprotesterna, berättar Sassa.

Sassas singel är släppt globalt och spelas idag på radiokanaler runt om i världen.

Sassa hoppas nu kunna bidra till att skapa ännu mer motivation bland dem som kämpar att orka vidare och vara stolta över det som nu uppnåtts genom att de vågat stå upp för det som är viktigt.
– Ibland måste man våga gå på nya vägar även om andra tycker man bryter mönster. Andra vet inte alltid vad som är bäst för just dig och mig och tillsammans är det alltid lättare, avslutar Sassa.

Se filmen:

Om artikeln

Publicerad: 2015-01-02 18:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Här stannar Sverige Runaway Sassa