Fotograf: Socialdemokraterna, Danmark

Dansk minister tar EU i örat för schystare villkor

Den danske transportministern Magnus Heunicke åker till Paris idag för att försöka bygga en allians i syfte att skapa tydligare EU-regler om cabotagetrafik.

Transportminister Magnus Heunicke forsöker nu att få de övriga EU-länderna med på tanken att förtydliga reglerna om cabotage. Heunicke menar att dessa regler inte endast ska fungera i teorin, utan även ute på vägen.
Ministern är införstådd med att de just nu pågår olaglig cabotagetrafik på de danska vägarna, något som måste stävjas för att skapa ordning och reda i branschen.

Låga chaufförslöner och sämre arbetsvillkor leder till social dumpning och försätter dessutom de danska åkerierna i en oacceptabelt dålig konkurrenssituation, menar Magnus Heunicke och ser därför att ett tydligare regelverk, som ska gälla inom hela unionen, är ett måste.
– Jag avbryter min påskledighet och åker till en konferens i Paris för att skapa en stark allians tillsammans med mina europeiska kollegor. Allt för att få upp cabotaget högt på dagordningen i EU så att vi kan bekämpa fusk och social dumpning, säger Heunicke i ett pressmeddelande.

Konferensen äger rum idag den 16 april. Ministern kommer bland annat att under dagen sitta med i en paneldebatt om kontroller av vägtransporter.
– Jag kommer att understryka att tydliga regler i fråga om cabotage och verkställbarhet är bland de största utmaningar vi står inför när det gäller att reglera vägtransporterna, säger Magnus Heunicke

Konkret vill den danske ministern bringa klarhet i definitionen av vad en ”cabotagetur” egentligen är.

Han kommer också att arbeta för att lättare ge myndigheterna tillgång till dokumentation av godstransporter och för att sätta stopp för ytterligare liberalisering på tranportområdet.
– Vi ska fortsättningsvis arbeta löpande med att få kommissionen att arbeta i vår riktning istället för ytterliagre liberalisering. Min franske ministerkollegas initiativ till konferensen i Paris är ett viktigt bidrag i det arbetet, avslutar Magnus Heunicke.

Om artikeln

Publicerad: 2014-04-16 12:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Danmark Magnus Heunicke Transportminister