Inget rättsligt efterspel efter Tranarpsolyckan

Erling Andersson: "Det är förskräckligt illa"

Den svåra olyckan på Tranarpsbron i Skåne, som inträffade i halt väglag och i tät dimma i mitten av januari förra året, kommer inte att leda till något rättsligt efterspel. Alla inblandade har nekat till brottslig inblandning och nu väljer åklagaren att inte driva händelsen vidare till domstol.

Den 15 januari 2013 inträffade en masskrock på den 523 meter långa Tranarpsbron på E4 i höjd med Östra Ljungby i Skåne. Ett 40-tal tunga fordon samt cirka 30 lätta var inblandade i det som kom att beskrivas som den värsta trafikolyckan i svensk historia.
En person omkom i olyckan och ett 50-tal med varierande skador fick transporteras till sjukhus.

Efter ett digert utredningarbete stod det klart att sju personer skulle delges misstanke om vårdslöshet i trafik och en person för vållande till annans död. Nu väljer kammaråklagare Lars Danielsson att inte driva ärendet vidare till domstol. Samtliga misstänkta har nekat till brott.
– Det går inte att bevisa att någon av de misstänkta förarna vid tillfället för olyckstillbuden gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande eller annan allvarlig oaktsamhet, varför åtal inte ska väckas mot dem, säger Lars Danielsson, som i övrigt inte har några fler kommentarer till ärendet.

När olyckan inträffade var Erling Andersson trafikpolischef i Skåne, idag är han dock tjänstledig. Däremot har han en väldigt tydlig uppfattning om det faktum att händelsen nu inte får några rättsliga följder.
– Redan strax efter att olyckan hade inträffat sa jag, att om inte detta är vårdslöshet i trafik så måste vi verkligen se över lagstiftningen.
– Jag förstår inte kammaråklagarens beslut över huvud taget.

– Jag förutsätter att polismyndigheten i Skåne kommer att agera för en överprövning av åklagarbeslutet, säger Erling och pekar på att det är så uppenbart att brott faktiskt har begåtts.
– Annars kan man ju verkligen undra över vad vi har lagstiftningen till?

Erlings upprördhet går inte att ta miste på.
– Det är förskräckligt illa om detta inte är att klassa som vårdslöshet i trafik.

 

 

Om artikeln

Publicerad: 2014-03-04 12:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Polis Rättsfall tranarpsbron