Chauffören från Vlantana var rejält berusad. Men tydligen inte tillräckligt full för att råka i trubbel i Sverige. Fordonet på bilden är inte det som fastnade i Glumslöv. Fotograf: Vlantana

Litauer hade 2,41 promille

- åklagare Dagnevik saknar bevisning

I lördags, den 8 februari, vid 23-tiden, körde ett trailerekipage in på Q8 vid Glumslöv strax söder om Helsingborg. Han hamnade ute på gräset och kom inte loss varpå personal ringde polisen. När de anlände, visade sig chauffören vara så berusad att han knappt kunde stå på benen.

Ekipaget, tillhörande litauiska Vlantana, framfördes av en 43-årig litauer, som fördes till polisen i Helsingborg och frihetsberövades där.

Trots att utandningsprovet gjordes flera timmar efter gripandet, var promillen 2,41 och även ett blodprov togs och som förväntades visa ännu högre värden.
När han nyktrat till, skulle han förhöras om grovt rattfylleri.

Assisterande åklagare John Dagnevik i Helsingborg fick ärendet på sitt bord idag den 10 februari, men redan samma eftermiddag – innan blodprovssvar inkommit – bestämmer han sig för att häva anhållandet mot föraren samt lägga ner förundersökningen.
– Jag anser mig inte kunna bevisa att de objektiva förutsättningarna är uppfyllda för att förfarandet skall vara brottsligt, säger Dagnevik i ett första uttalande.

Proffs har varit i telefonkontakt med Vlantana i Litauen och har också översänt frågor via e-post som ska besvaras.

På samma sätt inväntar vi även av Dagnevik utlovad officiell motivering och således är en fortsättning av ärendet att vänta.

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-10 18:33
Kategori: Nyheter
Taggar: Grovt rattfylleri Rättsfall Vlanta