Tomas Andersson blir först ut med att köra DAF Euro 6:a i kommersiell trafik i Sverige.Fotograf: Göran Rosengren Tomas Andersson blir först ut med att köra DAF Euro 6:a i kommersiell trafik i Sverige.Fotograf: Göran Rosengren

Första DAF:en med Euro 6 till Mina?s Åkeri

Idag rullade DAF:s första svenskregistrerade "kundbil" med Euro 6 ut från Cosmo Truckcenter i Markaryd.
- Visst är den snygg? kommenterar åkaren Tomas Andersson, Mina's åkeri.

I sanningens namn ska sägas att det sedan tidigare rullar en del DAF med Euro 6-motorer i Sverige. Men bilen som Cosmo Truckcenter i Markaryd idag, inte utan ett visst mått av stolthet, levererade ut till en minst lika stolt Tomas Andersson, är den första som är avsedd för ”riktiga” transporter på ett ”riktigt” åkeri.
– Visst är den snygg? Jag tycker den blev jättebra, kommenterar Tomas Andersson.

Det handlar om en dragbil, XF FTG 6×2, och under hytten sitter en 510-hästars MX-13-motor. Växellådan är manuell med 12 växlar. Och precis som övriga bilar i åkeriet, ska den nya ”pärlan” rulla med specialtransporter.

Bakom bilen hänger en Doll S4L-specialtrailer. Även den är splitterny och levererad av AG Trailer i Göteborg.
– Den är oerhört genomtänkt, förklarar Tomas och visar snabbt hur trailern kan anpassas för att kunna lasta olika sorters maskiner.
– Men några enkla handgrepp ändrar man från en plan lastyta till att ha fyra hjulfickor, till exempel när man kör hjullastare eller dumpers.

Mer om Mina’s åkeri, Tomas och hans nya DAF kan du läsa i nästa nummer av Proffs.

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-28 14:18
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Euro 6 Fordonsleveranser Mina\'s Åkeri