Fotograf: MHF

Var tredje alkomätare underkänd i MHF-test

Bilförare som vill testa sin nykterhet riskerar att luras av undermåliga alkomätare. Av 34 testade produkter blev 11 underkända.

Ett nyligen genomfört test i MHF Test Lab i samarbete med NTF visar att en tredjedel av alkomätarna på marknaden är underkända. Totalt har MHF testat 34 produkter, 11 blev underkända.

De godkända är ofta dyrare, men skillnaden i pris mellan godkända och underkända blir allt mindre. De billigaste godkända mätarna har ett riktpris på 1 195 kr, den dyraste underkända mätaren i testet kostar 2 299 kr. För att vara på den säkra sidan gäller det därför att välja en godkänd alkomätare enligt MHF:s test.

– Vi har de senaste fem åren kommunicerat med butikskedjorna att de måste ta ansvar för kvaliteten på de alkomätare de säljer och ta reda på vilka kvalitetskrav som gäller. De har haft god chans att bättra sig och vi har dessutom erbjudit oss att hjälpa till. Trots detta säljer både till exempel Biltema och Jula skräpalkomätare som lurar användaren med felaktiga mätvärden, säger Arne Winerdal, vd MHF.

– Handeln måste ta sitt ansvar och sluta sälja de dåliga produkterna. Det kan ske allvarliga olyckor för att användare inte får rätt resultat i alkomätaren, säger Monica Green, ordförande i NTF.

Se MHF:s testresultatklicka här!

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-12 10:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkomätare Alkotest Test