Initiativtagaren Joakim Brantvik.Fotograf: Privat

Joakim har samlat in 62 000 till välgörenhet – i ”oseriös” Facebookgrupp

Helt galet

Musik och lastbilschaufför är en kombo som antagligen inte är helt ovanlig. Men att chaffisarna skulle betala 50 spänn för att få lyssna på en (1) låt på radion är något man kanske inte trodde var möjligt. Men det gör man gärna ? åtminstone i Facebookgruppen Truckers Paradise ? vars medlemmar hittills har lyssnat på musik för drygt 62 000 kronor på endast några dagar. Pengar som går till Musikhjälpen och deras kamp "för att alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

Musikhjälpen är ett format som har sitt ursprung i Holland. Originalet kallas ”Serious Request” och har som mål att samla in pengar till välgörenhetsprojekt, alltså precis som den svenska versionen.

Ändamålen bestäms av projektorganisationen i Holland, som i år har valt att driva insamlingen under devisen ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”.

Bakom Musikhjälpen i Sverige står Radiohjälpen P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Den som vill kan gå in på Musikhjälpens hemsida och starta sin egen insamling, något som Joakim Brantvik i Facebookgruppen Truckers Paradise har tagit fasta på.

I skrivande stund har medlemmarna i gruppen skramlat ihop 62 200 kronor, vilket placerar gruppen på andra plats på Musikhjälpens topplista över alla insamlingar som pågår.
– Helt sjukt och lite otippat, skrattar Joakim Brantvik som startade gruppens ”insamlingsbössa” för endast några dagar sedan.

Det paradoxala är att Truckers Paradise själva beskriver gruppen som oseriös, med orden ”Det här är INTE en seriös grupp! Söker du efter en ”trevlig” grupp så är inte det här en grupp för dig.”
Av välviljan att döma, ser det ut som att man fått in en hel del katter bland hermelinerna. Givmildheten har varit stor.

Att Joakim startade en insamling i Truckers Paradise var en chansning som enligt honom själv kunde ha gått precis hur som helst.
– Jag tittade i några olika grupper men där hade man redan dragit igång insamlingar, men inte i Truckers Paradise som har drygt 20 000 medlemmar.
– Så jag tänkte, äh vad fan jag kör och så plötsligt kom det massor med pengar på en gång.
– Jag visste ju inte hur det här skulle uppfattas i gruppen, förklarar Joakim, som i ett värsta scenario hade räknat med ett par tusen i insamlingen samt att han själv skulle riskera att bli utkastad ur gruppen.

Joakims farhågor besannades inte. Tvärtom. Resultatet blev betydligt bättre än han någonsin hade kunnat tänka sig.
– Alla har engagerat sig, verkar det som. Helt galet!

Joakim kör lastbil hos Spånga Logistik och Transport och brukar själv skänka pengar till välgörande ändamål, att han hakade på Musikhjälpen är alltså inte på något sätt en tillfällighet.
– Jag har i många år, varje månad, skänkt pengar till Unicef, säger Joakim och pekar på vikten av att hjälpa behövande på plats i sina hemländer.
– Jag har absolut inget emot att folk kommer till Sverige, men vi måste även hjälpa dem som inte tar sig hit, avslutar han.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-13 14:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Musikhjälpen Truckers Paradise Välgörenhet