Åkarprofilen Börje Jönsson har gått ur tiden.Fotograf: Göran Rosengren

Börje Jönsson har avlidit

En av Sveriges mest kända åkarprofiler, Börje Jönsson, har gått ur tiden 86 år gammal. Börje grundade sitt åkeri 1954, en verksamhet som rullar än idag, under ledning av Börjes son Ulf Jönsson.

Börje Jönssons intresse för lastbilar väcktes i mycket tidig ålder. Som sexåring satt han i föräldrahemmet på Högaborgsgatan i Helsingborg och tittade nyfiken ut genom fönstret på alla lastbilar som passerade. Och han visste dessutom vem som körde bilarna.

Som 13-åring började Börje att arbeta på ett åkeri. Som 15-åring körde han lastbil och fick därmed vara med om gengasens introduktion i branschen.

Börje köpte sin första lastbil när han fyllt 26 år, en Volvo LV249X, något som skulle bli början på en både speciell och lång karriär. Med åren blev hans åkeri något av en norm för hur ett åkeri skulle drivas. Och så är det än i dag. Börjes envisa inställning, att godset inte bara skulle komma fram – det skulle dessutom komma fram i tid, lever kvar än idag under sonen Ulfs ledarskap.

Idag rullar 150 lastbilar och lastbilskombinationer i åkeriet, som sysselsätter omkring 270 anställda i Helsingborg, Karlstad, Göteborg och Stockholm i Sverige, samt i Verona och i Hamburg.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-05 20:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Börje Jönsson Dödsfall Helsingborg