Stal 80 kubik diesel från sin arbetsgivare

Två chaufförer från Norrköping har åtalats för att ha stulit stora mängder diesel av sin arbetsgivare Hoyer Sverige AB. Dieseln sålde de sedan vidare till företag i trakten. Värdet av det stulna uppskattas till närmare 830 000 kronor.

Hösten 2011 gjorde ett oljebolag polisanmälan sedan man börjat misstänka dieselstölder. Företagets egen utredning tydde på att två chaufförer på Hoyer, som levererade bränsle åt oljebolaget, var de skyldiga. Där fanns stora skillnader mellan chaufförernas kvitton på hur mycket diesel som levererats, och hur mycket kunderna i verkligheten fått. Ibland kunde det skilja flera kubik.

Efter anmälan började polisen spana på chaufförerna. Deras lastbil försågs också med GPS-sändare, så att polisen kunde se var den körde. Man upptäckte då att färden emellanåt gick till ställen där inga kunder fanns. Dessa omotiverade körningar sammanföll i tiden med att oljebolagets kunder fått mindre diesel än beställt, något som kontrollmätning av kundernas tankar visade.

Natten till 22 november 2011 greps de båda chaufförerna och två av deras ”kunder” på en gård ute på Vikbolandet. De togs på bar gärning medan de höll på att pumpa diesel från tankbilen till mindre plasttankar.

Chaufförerna har i förhör berättat att de ibland låtit bli att pumpa all beställd diesel i kundernas tankar. Resten pumpades över i ett tomt fack i tankbilen, vilket gjorde att räkneverket visade att rätt mängd levererats.

De har nu åtalats vid Norrköpings tingsrätt för grov stöld. Enligt åklagaren har de vid ett stort antal tillfällen under perioden 10 juli 2009 till 22 november 2011 stulit minst 80 000 liter diesel till ett beräknat värde av 827 327 kronor från Hoyer Sverige AB.

Brotten är grova eftersom de utövats systematiskt under lång tid och avsett betydande värde och genom att tankbilens system har manipulerats, samt att de båda åtalade haft en förtroendeställning som chaufförer hos bolaget hävdar åklagaren.

Förutom chaufförerna åtalas också två personer för häleri. De nekar till brott men misstänks ha köpt 6 000 respektive 10 000 liter stulen diesel av chaufförerna.
Rättegången är planerad till slutet av november.

Tidigare har två företrädare för ett mindre familjeföretag som köpt åtminstone 40 000 liter diesel av de båda chaufförerna fått strafförelägganden med villkorlig dom och dagsböter på 18 200 respektive 14 000 kronor för grovt häleri. En annan köpare, som även han erkänt, har fått ett strafföreläggande med villkorlig dom och 12 000 kronor i dagsböter för häleri efter att ha köpt 15 000 liter diesel.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-18 14:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Hoyer Rättsfall