Fotograf: Markus Malmström

Poliser som struntade i farlig lastbilsbogsering riskerar straff

En morgon i slutet av januari i år, bevittnar chauffören Markus Malmström en lastbilsbogsering som skedde i hastigheter omkring 90 km/tim. Han ringde polisen, som åkte ut och bevittnade tilltaget, men som valde att vända hem igen utan att stoppa fortsatt färd.
För detta riskerar poliserna nu att straffas.

När Markus Malmström en morgon, i slutet av januari i år, svängde upp med sin lastbil på E6 vid Halmstad, noterade han att det lite längre fram på vägen blinkade gult. ”Varningsblinkers”, tänkte han och fortsatte köra. Det märkliga var att trots att han körde, kom han inte märkbart närmare det som han först trodde var ett havererat fordon.
– Vid Falkenberg kom jag ikapp och kunde se att det var en lastbil som hade tänt varningsblinkern, förklarar Markus.

Inget konstigt med det. Om det inte vore för att den blinkers Markus såg satt i nosen på en ljus Scania. Som åkte baklänges – i nästan 90 km/tim.

Markus bestämde sig för att ringa till polisen. Vid den första kontakten med polisens ledningscentral i Halmstad, kände han att han blev tagen på allvar och att man tänkte skicka ut en patrull för att kolla upp saken.
Och så småningom dök en polisbil upp.

Färden fortsatte ytterligare någon mil, utan att polisen ingrep.
– Vid Väröbacka såg jag sedan att polisen slog på sina blåljus och då tänkte jag att nu är det stopp för dem.

Men icke. Polisbilen gjorde en lov över motorvägen via en passage i mitträcket och strax därpå såg Markus i sina backspeglar när polisbilen försvann söderut igen.
”Allt var i sin ordning”, berättade man för Markus när han senare ringde upp polisen igen.

Tidningen Proffs kontaktar Hallandspolisens ledningscentral för att höra vad de hade att säga om det hela.
– Dom (patrullen, reds anm.) har meddelat ner till ledningscentralen att det ser inte konstigt ut på något sätt, berättade då Tomas Jansson, chef på länskommunikationscentralen, LKC, i Halland.

Jansson valde att driva frågan vidare. Först blev händelsen anmäld för interngranskning – men den lades ned.
Nu hamnade istället ärendet hos personalansvarsnämnden vilket innebär att poliserna riskerar disciplinära åtgärder såsom löneavdrag och/eller varning.

Se även videoreportage (Foto: Markus Malmström):

Om artikeln

Publicerad: 2013-09-25 12:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Bogsering E6 Polisen Rättsfall Trafiksäkerhet