Idel glada nunor bland Team Harju från Finland som vann VISTA 2013. Finland hade tre lag till final.Fotograf: Volvo Lastvagnar

Finskt lag vann VISTA 2013

VISTA 2013 vanns av Team Harju från Finland. Detta är världens största mekanikertävling med final vart annat år i AB Volvos regi.

Team Harju vann i hård kamp med 150-talet deltagare i 32 lag från 24 olika länder i alla världsdelar. I år gick dock inget svenskt lag till final, däremot tre från Finland, två från vardera Schweiz, Indonesien, Frankrike, Spanien, Ungern, och Brasilien.

Finalen utkämpas ojämna år med året mellan fyllt av kvalificerings- och utslagstävlingar. Årets evenemang inleddes i fjol med 4 391 lag och tillsammans 16 710 deltagare från 93 länder. Gången innan (2011) var det 3 740 lag och strax över 13 700 tävlande mekar. Kapacitetstaket lär ligga på mellan 40 – 50 000 i de inledande momenten.

Senaste finalen, 2011 vanns av Avesta Cruising Club från Wist Last & Buss Syd AB. Gången dessförinnan, 2009, vann Team Impact från Österrike. 2007 slog ett annat lag från Wist Last & Buss Syd, Skywalkers från i Västerås alla de andra på fingrarna.

Kvällen för prisutdelningen avhölls en privat middag på Restaurang Trägår’n i Göteborg. Inte förrän på eftermiddagen dagen därpå gick Volvo ut med sin presskommuniké om vem som egentligen vann.

Det räcker inte enbart med att vara duktig på att skruva i lastbilar och bussar. Att dagens felsökare är helt beroende av datorer framgick med tydlighet vid besöket på Volvo Lastvagnars Serviceskola ute i Arendal på Hisingen där finalen ägde rum under stor koncentration och disciplin. De tävlande deltagarna satt som klistrade vid sina lap-topdatorer.

År 1957 arrangerade Volvo för första gången en tävling för företagets bilmekaniker med final på Skansen i Stockholm. 1977 fick tävlingen namnet VISTA efter Volvo International Service Technical Association. Samtidigt övergick VISTA från att vara en rent svensk händelse till att bli en internationell tävling och står idag för Volvo International Service Training Award.

Tävlingen är öppen för all verkstadspersonal ute hos återförsäljarna. Kunskaperna gäller inte bara teknikfrågor utan också kommersiella som garantihantering, reservdelar och verkstadsadministration.
Samarbete och laganda spelar en stor roll för att lyckas i VISTA.

Nordamerika hade egen tävlingsomgång med 208 lag som ledde fem lag till semifinal. Den vanns av ett kanadensiskt lag, Babine Truck & Equipment som gick till finalen i Göteborg.

I takt med att andra märken inom Volvogruppen som UD (f.d. Nissan Diesel) och Mack kan komma med i tävlingen så kanske ”V” för Volvo att utgå. Det lär vi väl märka tids nog.

Redan nästa år börjar uttagningarna och kampen för kvalificering till finalen 2015.

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-28 10:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Mekanikertävling VISTA 2013 Volvo Lastvagnar