Kör- och vilotidsbrott ger polsk chaufför 5 000 kronor i böter

En polsk långtradarchaufför har dömts att betala 5 000 kronor för upprepade brott mot reglerna för hur färdskrivare ska användas.

Den 52-årige chauffören stoppades av polis vid en kontroll i Skandiahamnen, Göteborg, den 28 juni förra året.
En kontroll av färdskrivaren visade att han konsekvent låtit bli att lämna uppgift om startland på färdskrivardiagrammet.

I förhör förklarade chauffören att han trodde att han gjort rätt inmatningar i färdskrivaren, men han hade inte kontrollerat detta. Arbetsgivaren, ett halländskt åkeri, hade heller inte sagt något om att startland saknades.

Mannen åtalades för att vid nio tillfällen mellan 16 och 28 juni 2012 ha ”fört tung lastbil i vägtransport inom riket och därvid uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåtit att på färdskrivardiagrammet lämna uppgift om startland”.

Chauffören erkände och Göteborgs tingsrätt har därför avgjort målet utan huvudförhandling. Chauffören döms att betala penningböter på 5 000 kronor brott mot förordningen om kör- och vilotider samt färdskrivare med mera. Domen har vunnit laga kraft.

Om artikeln

Publicerad: 2013-05-15 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Kör- och vilotidsbrott Rättsfall