Får böta 150 000 för trasig lastbrygga

En lastbrygga med trasig vinschvajer och en chaufför som inte fått några skyddsskor. Det har lett till att Nerikes Glass AB i Örebro får betala 150 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Nerikes Glass kör ut Hemglass i Örebro och Karlstad.
På lastkajen vid bolagets depå i Karlstad finns en lastbrygga som vevas ner med en vinsch. Vajern till vinschen hade varit trasig länge och enda sättet att ta emot lastbryggan var därför med kroppen.

Då en chaufför i januari förra året på så sätt skulle fälla lastbryggan tappade han taget och lastbryggan föll ned på och klämde fast hans högra fot. Han ådrog sig mjukdelsskador och fyra krossade tår.
Chauffören arbetade ensam, men lyckades få fram mobilen och larma 112, och ambulans kom till platsen inom några minuter.

Arbetsgivaren Nerikes Glass har nu fått ett strafföreläggande med företagsbot på 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Åklagaren håller företrädare för Nerikes Glass ansvarig för att bolaget inte sett till att lastbryggan kunde hanteras på ett säkert sätt, för att inte vinschen underhållits och för att inte chauffören försetts med skyddsskor.

Nerikes Glass har godkänt föreläggandet.

Om artikeln

Publicerad: 2013-05-28 14:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljöbrott Nerikes Glass Rättsfall