Åtalas för omfattande drivmedelsstölder

Tre män har åtalats vid Ångermanlands tingsrätt misstänkta bland annat för att vid två tillfällen ha stulit stora mängder bensin och diesel. Totalt handlar det om 6 300 liter bensin och 6 600 liter diesel. De åtalade är i 30-årsåldern och har enligt lokalpressen kopplingar till det kriminella nätverket "Fucked for life".

De tre männen greps vid norra rondellen i Örnsköldsvik den 11 september efter en stöld av bränsle på en St1 automatstation i Umeå.
Männen kom då körande i två lastbilar, en Volvo FL 615 och en Peugeot Boxer, där det bland annat fanns åtta stycken 1 000-literstankar, pumpar, hävertar, kommunikationsradioapparater och elektronisk utrustning för manipulering av bränslepumpar. Plus mindre mängder diesel i några dunkar.

Två av männen, 30 och 34 år gamla, är hemmahörande i Kramforstrakten. Den tredje är en 30-åring från Södertälje. Alla tre ska enligt uppgifter i lokala media ha kopplingar till nätverket ”Fucked for life”.

Männen åtalas nu för att vid St1-stationen i Umeå ha stulit närmare 4 200 liter bensin och drygt 4 200 liter diesel till ett värde av omkring 125 000 kronor. De har, som åklagaren uttrycker det, i vart fall tagit befattning med det stulna drivmedlet. Brottsrubriceringen är grov stöld alternativt häleri, grovt brott.

Åtalet rymmer också olovlig körning (den som körde Volvolastbilen hade inget körkort med C-behörighet), rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om elektronisk kommunikation (innehav av störsändare).

Den 30-årige mannen från Södertälje åtalas också för att den 16 augusti på en St1 automatstation i Rimbo utanför Norrtälje ha stulit omkring 2 200 liter bensin och 2 400 liter diesel. Värdet av det stulna uppskattas där till cirka 67 000 kronor. Brottet rubriceras som grov stöld.

Enligt St1 Refinery AB, som äger de båda automatstationerna, har stölderna medfört kostnader på totalt 208 852 kronor exklusive moms. Det ger en uppfattning om vad de åtalade nu riskerar få betala i skadestånd.

Om artikeln

Publicerad: 2012-11-02 08:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Drivmedelsstöld Rättsfall