Transport kritiserar hemleveranser från Systembolaget

Systembolaget meddelar idag via ett pressmeddelande att man på försök kommer att börja med hemleverans av alkoholhaltiga varor i Stockholmsområdet med start i november. Företaget Bring Express uppges har tagit leveransuppdraget. Transport har inte kontaktats angående de nya arbetsuppgifterna som förväntas utföras av deras medlemmar.

– Det är anmärkningsvärt att företaget Bring Express åtagit sig ett uppdrag som innebär att våra medlemmar får helt nya arbetsuppgifter, arbetsuppgifter som ligger långt från de vanliga godstransporterna. Detta utan att först kontakta medlemmarnas fackförbund, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare Transport.

Systembolagets hemleverans medför att de chaufförer som ska utföra uppdraget beläggs med helt nya arbetsuppgifter, långt över de vanliga. Exempelvis ska chauffören genomföra nykterhetskontroller, ålderskontroller samt bedöma om det finns risk för langning till minderåriga.

Uppgifter som potentiellt kan leda till hotfulla situationer ska nu alltså utföras av ensamarbetande budbilschaufförer istället för som tidigare, av personal i butik. Chaufförer som saknar det stöd i form av närvarande kollegor och även säkerhetspersonal som är standard i en systembolagsbutik idag.
– Förutom arbetsmiljöfrågan finns även stora frågetecken kring vem som har ansvar och vem som är straffskyldig om felbeslut tas, säger Markus Pettersson.

Om artikeln

Publicerad: 2012-10-03 17:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Bring Express Hemleverans Systembolaget Transportarbetareförbundet