Polisbilstjuv döms till samhällstjänst

När polisen skulle gripa två misstänkta dieseltjuvar utanför Munkedal lyckades en av dem stjäla polisbilen och smita. Senare på natten tog han sig till polisgården i Uddevalla och stal sin egen bil, som polisen tagit i beslag. Den 23-årige mannen har nu dömts till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar.

Natten mellan den 11 och 12 mars i år var 23-åringen och en 25-årig kamrat i färd med att stjäla diesel från ett åkeri i Dingle när de ertappades. Polisen lyckades gripa kamraten, men 23-åringen kom undan. Han stal helt enkelt polisens Volvo XC70 och körde i väg.
Kamraten fördes till polisstationen i Uddevalla. Dit kördes också den bil de båda männen använt sig av vid dieselstölden, 23-åringens 15 år gamla VW skåpbil.

23-åringen lyckades dock själv ta sig till Uddevalla och in på den inhägnade och låsta polisgården. Där stal han sin egen bil, rammade grindarna och försvann.
Senare samma dag greps han i sitt hem i norra Bohuslän.

Den 23-årige mannen åtalades. Åtalspunkterna var sju till antalet: stöld av 250 liter diesel, tillgrepp av fortskaffningsmedel (polisbilen), egenmäktigt förfarande, grovt brott (stöld av den egna bilen), våldsamt motstånd i samband med gripandet, vapenbrott (innehav av pepparspray) och ringa narkotikabrott. Plus fortkörning vid ett annat tillfälle.

Uddevalla tingsrätt konstaterar nu att det inte gjorts någon analys som visar att det var pepparspray i den burk som hittades i mannens bil, och friar honom för misstanken om vapenbrott. Tingsrätten fäller honom på övriga åtalspunkter, men bedömer inte återtagandet av den bil som tagits i beslag som grovt brott

Tillgreppet av polisbilen och återtagandet av den egna bilen innebär ett sådant åsidosättande av respekten för rättsväsendet att påföljden normalt skulle bli fängelse förklarar tingsrätten. De brott 23-åringen döms för bedöms ha ett straffvärde motsvarande fyra månaders fängelse.

Av den personutredning som gjorts framgår dock att skyddstillsyn är lämpligaste påföljden för att kunna avhålla 23-åringen från fortsatt brottslighet. Istället för fängelse döms han därför till skyddstillsyn med 100 timmar samhällstjänst.

 

Läs även:

Ingen bra dag för Uddevallapolisen

 

Om artikeln

Publicerad: 2012-10-19 13:41
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Polisingripande Rättsfall Uddevalla