Villkorligt och utvisning för dieselstöld under pistolhot

Villkorlig dom och fem års utvisning ur riket. Det blev påföljden för de sju män som i juli pistolhotade en norsk lastbilschaufför på en rastplats utanför Göteborg och stal omkring 450 liter diesel från hans lastbil.

Chauffören körde på kvällen söndagen 22 juli söderut på E6. Han stannade till vid rastplatsen Klareberg strax norr om Göteborg för att gå på toaletten.

När han kom ut från toaletten och återvände till sin lastbil kom en ung man fram och frågade om han hade diesel. Han gav den unge mannen ett nekande svar och vände sig om för att låsa upp dörren till lastbilen.

Någon knackade honom då på axeln, och då han vänder sig om får han ett knytnävsslag mot huvudet. Slaget får honom att gå ner på knä, och när han reser sig upp igen får han ett pistolliknande föremål tryckt mot pannan. Efter en 10-15 sekunder backar mannen med det pistolliknande föremålet undan.
Samtidigt kom det ett myller av människor emot chauffören. Mannen med pistolen försvinner i myllret. Allt går mycket snabbt. Det är kaotiskt.

Personerna runt omkring honom börjar slanga diesel ur tanken på lastbilen. Dieseln fylls i kannor och dunkar som bärs bort från platsen. Sammanlagt är 15-20 personer inblandade.
Efter omkring 20 minuter försvinner de från platsen, lika snabbt som de kommit.

Chauffören är mycket chockad och rädd och vill bara bort därifrån. Först sedan han kört genom Göteborg kommer han sig för att ringa polisen. Men han minns inte numret och ringer därför först till Norge för att få rätt telefonnummer.

Han stannar vid rastplatsen Sandsjöbacka, dit en polispatrull kommer. Polismännen finner en blek, chockad och tagen man, med en skada över vänster öga som tilltar i rodnad och svullnad medan de är på platsen och håller ett första förhör.

Andra polispatruller åker till rastplast Klareberg, där rånet skett. Där påträffas ett 50-tal personer som alla fotograferas. Bilderna skickas över till de poliser som är tillsammans med den rånade chauffören, och de personer som han kan peka ut som deltagare vid rånet och dieselslangningen grips.

Den 26 juli häktades de gripna som på sannolika skäl misstänkta för rån (den högre graden av misstanke). Två veckor senare åtalas de. Samtliga nekade till brott.

Göteborgs tingsrätt konstaterar nu att det inte är tillförlitligt styrkt vem som hotade och slog den norske lastbilschauffören och vilka som deltog i det inledande skedet. Därmed är det heller inte styrkt att någon av de åtalade gjort sig skyldig till rån.

Däremot anses de klart överbevisade om att ha stulit cirka 450 liter diesel från norrmannens lastbil. Deras påstående om att de skulle ha köpt diselen av chauffören avvisas bestämt av tingsrätten.

Omständigheterna, den utsatta situation chauffören befann sig i när han omringad av ett 15-tal personer blev bestulen, är sådana att tingsrätten bedömer gärningen som grov stöld.

Ingen av de åtalade har tidigare dömts för något allvarligt brott, och därför bestäms påföljden till villkorlig dom. De döms också att solidariskt betala skadestånd till chauffören med 10 000 kronor för kränkning och med 2 400 kronor för sveda och värk.

De sju männen är rumänska medborgare och har endast varit i Sverige under en kortare tid och saknar egentlig anknytning till riket. Omständigheterna vid brottet är sådana att de inte bör få stanna, och det kan antas att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet här i landet konstaterar tingsrätten, och går därför med på åklagarens begäran om utvisning. De utvisas och förbjuds att återvända före 2017-09-06.

Samtliga får stanna kvar i häktet till dess domen vinner laga kraft.

Om artikeln

Publicerad: 2012-09-06 17:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Pistolhot Rån Rättsfall