Stal 120 000 liter diesel – fick villkorligt och dagsböter

Den chaufför från Skövdetrakten som åtalats för att ha stulit över 120 000 liter diesel från sin arbetsgivare döms av Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom med samhällstjänst. Mannen som köpt den stulna dieseln döms till villkorlig dom och 100 dagsböter.

Chauffören, anställd av Hoyer Svenska Petrolog AB, åkte fast 29 maj i år. Han skulle då leverera diesel till ett par ställen i Falköping och Skövde. Istället för att återvända direkt till åkeriet när det var gjort kopplade han ifrån släpvagnen och körde till en mindre ort några mil norr om Skövde. Där stannade han vid en maskinhall och började pumpa över diesel från tankbilen till en IBC-tank.

Vad han inte visste var att polis spanade på honom.
Han greps tillsammans med ägaren till maskinhallen och fördes till polishuset i Skövde för förhör.

Chauffören, som är i 65-årsåldern, satt sedan häktad fram till rättegången 3 juli.
Enligt åklagaren hade han vid 29 tillfällen mellan 16 december 2008 och 29 maj i år stulit sammanlagt 121 631 liter diesel till ett värde av 1 228 000 kronor. Köpare har hela tiden varit densamma, den 68-årige maskinhallsägaren.

Båda männen erkände brott, men hävdade att de inte alls haft den omfattning som åklagaren påstått. Varken i fråga om antalet tillfällen eller om mängden diesel. Chauffören menade att det rört sig om 20 000 till 30 000 liter diesel, köparen att det var 14 000 liter.

Åklagarens påstående om mängden diesel som stulits bygger på en utredning som gjorts av Hoyer Svenska Petrolog AB. ”Det förhållandet att utredningen utförts av Hoyer ger anledning att bedöma slutsatserna i utredningen med viss försiktighet” påpekar Skaraborgs tingsrätt.

Oklarheter i utredningen, bland annat beträffande pejlingsavläsningar i olika cisterner, leder tingsrätten fram till bedömningen att chauffören stulit i vart fall 60 000 liter diesel. Med ett beräknat genomsnittligt dagspris om 9,60 kr/liter exklusive moms uppgår värdet på det stulna till 576 000 kronor.

Tingsrätten anser, liksom åklagaren, att de båda åtalade gjort sig skyldiga till grova brott.
Chauffören döms för grov stöld till villkorlig dom med samhällstjänst 240 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 11 månader ha dömts ut påpekar tingsrätten. Mannen ska också betala skadestånd till Hoyer med 576 000 kronor.

68-åringen som köpt den stulna dieseln döms för grovt häleri till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2012-07-11 13:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Rättsfall