Scanias farthållare får tyskt miljöpris

Den tyska bilistorganisationen Automobil Kraftfaher-Schutz (KS) har tilldelat Scania 2012 års Energi- och miljöpris. Scania får det prestigefulla priset för sin intelligenta farthållare, Scania Active Prediction. Systemet, som använder GPS för att avgöra fordonets position och förutsäga vägens topografi, kan enligt Scania ge en bränslebesparing på upp till tre procent vid körning på kuperade vägsträckor.

Scania Active Prediction anpassar körningen till topografin enligt samma princip som de skickligaste lastbilsförarna gör. Vid körning på nya sträckor, i mörker eller vid dåligt väder hjälper systemet även erfarna förare att spara bränsle.

Scanias farthållare med aktiv framförhållning bidrar enligt lastbilsföretaget till en bränslebesparing på upp till tre procent med minimal tidsförlust jämfört med landsvägs- eller motorvägskörning med vanlig farthållare. Maximal fördel nås i böljande terräng där vägen aldrig är riktigt plan.

Beräknat på en 40-tons lastbilskombination (dragbil och semitrailer) som körs 180 000 km per år innebär en besparing på tre procent att bränsleåtgången minskar med omkring 1 700 liter. Det motsvarar en årlig minskning av bränslekostnaden med närmare 20 000 kronor och en minskning av koldioxidutsläppen med drygt 4 ton.

Om artikeln

Publicerad: 2012-07-05 21:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Miljö Scania