Anställd hos Dresser Wayne

Manipulerade pumpar och sålde billig diesel till turkiska chaufförer

En 24-årig man har dömts till fängelse i ett år och fyra månader för att ha manipulerat dieselpumpar och mot betalning hjälpt turkiska chaufförer att tanka billigt. Mannen har tidigare arbetat hos pumptillverkaren Dresser Wayne. En medhjälpare döms till fängelse i ett år och tio månader, en annan till ett år och fyra månader och en får villkorlig dom.

24-åringen är utbildad nätverks- och datatekniker. För fyra-fem år sedan började han arbeta i produktionen på Dresser Wayne i Malmö, som tillverkar bensin- och dieselpumpar. Så småningom fick han alltmer avancerade arbetsuppgifter.

Det han lärde sig på jobbet, liksom nycklar, kretskort och annat som han tagit med sig, använde han sedan för att kunna komma åt diesel på olika mackar och tappställen med bränslepumpar tillverkade av Dresser Wayne.

Stölderna har pågått från juli 2010 till januari i år, då polisen satte stopp för verksamheten.
I slutet av maj åtalades 24-åringen för grovt företagsspioneri, grov stöld och försök till grov stöld. Fyra andra män åtalades för grov stöld och försök till grov stöld. Alla utom en nekade till brott.

Lunds tingsrätt konstaterar nu ”Att den eller de som manipulerat pumparna haft ingående kunskaper om pumparnas elektronik råder det ingen tvekan om. Det visar utredningen. I flertalet fall har pumparna öppnats på ett sådant sätt att det varit svårt att se att någon mixtrat med pumparna. Allt talar för att för ändamålet avsedda nycklar och/eller specialredskap kommit till användning. Pumparna har försatts i ett serviceläge eller på annat sätt manipulerats så att tankad diesel inte redovisats i något kassaregister eller i någon mätare. Först vid en jämförelse mellan inköpt diesel och legalt såld sådan har det kunnat konstateras att diesel försvunnit”.

Av de uppgifter som en av de åtalade lämnat och av de övervakningsfilmer som redovisats för tingsrätten framgår att det så gott som uteslutande varit turkiska lastbilschaufförer som tankat den diesel som männen nattetid ”tillhandahållit”. Lastbilschaufförerna betalade ungefär halva priset för dieseln, cirka 6-7 kr per liter.

Brottsupplägget har hela tiden varit detsamma: Någon har etablerat kontakt med de turkiska lastbilschaufförerna, någon har guidat dessa till rätt mack, någon eller några har deltagit i manipuleringen av pumparna, någon har tagit emot betalningen och någon eller några har hållit vakt i området och varnat övriga om någon närmade sig macken.

Bevisningen i målet består i huvudsak av de uppgifter som kontaktpersonen/guiden lämnat och omfattande telefonlistor som visar var de inblandades mobiltelefoner befunnit sig, och när.

En av de åtalade har envist hävdat att hans mobil vid alla aktuella tillfällen varit utlånad till en person han inte vill namnge. Det finns en del som talar för att det inte är sant anser tingsrätten, men eftersom bevisningen i övrigt inte är tillräcklig för att placera honom i brottsområdena vid de kritiska tidpunkterna frikänns han helt.

24-åringen som haft kunskap om hur Dresser Waynes bränslepumpar fungerar och kunnat manipulera dem döms för försök till stöld och stöld. Däremot frias han på de åtalspunkter som gäller företagsspioneri mot Dresser Wayne och stöld av nycklar, låskolvar, manöverpaneler med mera på företaget. Påföljden bestäms till fängelse i ett år och fyra månader.

Kontaktpersonen/guiden, en 28-åring boende i Varberg, döms till fängelse i ett år och tio månader för försök till stöld och stöld. En annan medhjälpare, 32 år gammal och boende i Malmö, döms till fängelse i ett år och fyra månader för försök till stöld och stöld. En tredje, en 27-åring från Malmö, döms till villkorlig dom för försök till stöld och stöld.

Tingsrätten avvisar i samtliga fall, med hänvisning till en dom i Hovrätten över Skåne och Blekinge, åklagarens påstående om att brotten är grova.
De dömda har enligt tingsrätten vid 16 tillfällen stulit minst 56 578 liter diesel, och döms (enskilt eller solidariskt) att betala skadestånd till de drabbade på totalt 622 904 kronor.

En av de berörda mackägarna hade för övrigt till en början inte anmält att 5 500 liter diesel stulits. Han hade tidigare blivit av med diesel utan att pumpen registrerat någon försäljning. Pumpen hade inte blivit utsatt för åverkan.

Kommunen tvingade då mackägaren att gräva upp tomten och sanera till en kostnad av 80 000 kr eftersom man utgick från att diesel läckt ut ur tanken. Mackägaren vågade därför, vis av erfarenheten, inte anmäla stölden. Det var först när han blev kontaktad av polis som undrade om han hade blivit av med diesel som han vågade göra en anmälan.

Om artikeln

Publicerad: 2012-07-16 09:39
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslestöld Dieselstöld Dresser Wayne Rättsfall