Dagsböter för dieselstöld

En 51-årig man har dömts till villkorlig dom och 80 dagsböter för att med hjälp av en specialutrustad gammal distributionsbil ha stulit över 2 000 liter diesel från Norsk Hydro i Västervik.

Natten till den 26 mars 2009 stannade en timmerbilschaufför till mittemot Norsk Hydros depå vid Traktorvägen i Västervik. Vid macken upptäckte han då en lastbil som stod med motorn på och en mörkklädd man som gång på gång tittade in i skåpet på bilen. Han hörde också ett pumpljud.

Efter en stund kom en annan timmerbilschaufför, och de konstaterade att allt inte stod rätt till. En av chaufförerna larmade därför polisen. När den mörkklädde for iväg med sin lastbil hoppade han in i sin parkerade personbil och följde efter medan han pratade med polisen. Förföljandet fortsatte tills polisen kom ifatt.

Den mörkklädde visade sig vara en man bosatt på en ö i Stockholms skärgård, med en gammal brödlastbil utrustad med fyra IBC-tankar, ljuddämpad motorpump och en massa slangar. Utrustningen doldes av svarta plastsäckar.

Mannen hävdade att han bedrev en verksamhet som bestod i att köpa villatankar och tömma dem på olja. Han var på väg till Vimmerby och hade stannat vid macken i Västervik för att han hade problem med bromsarna. Dieseln i IBC-tankarna förklarade han med att han på vägen till Västervik varit i Finspång och tömt tankar. Att bilen saknade märkning för transport av farligt gods berodde på att han inte tänkt på det eller ansett det nödvändigt.

Varken polis, åklagare eller tingsrätt har trott på mannens historia.

En kontroll visade att det saknades drygt 2 200 liter diesel på macken i Västervik, och Kalmar tingsrätt har nu dömt mannen till villkorlig dom och 80 dagsböter á 170 kronor för stöld. Han ska också betala 20 800 kronor i skadestånd för den stulna dieseln.

Om artikeln

Publicerad: 2012-07-02 21:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Rättsfall