I morgon startar Yrkes-SM i Malmö

Yrkes-SM går av stapeln på den nyinvigda Malmömässan 30 maj ? 1 juni. Här tävlar svenska ungdomar upp till 22 år från hela landet i yrkesskicklighet. Det blir tre spännande och hektiska dagar med tävlingar för 141 yrkesskickliga ungdomar inom 21 yrken. Ibrahim Baylan, vice ordförande i utbildningsutskottet finns på plats och inviger tävlingen.
Yrkesförare, lastbilstekniker, florister, målare, svetsare, plåtslagare, webbdesigner och trädgårdsanläggare är några av de yrken som deltar. Under fredagen koras vinnarna i varje yrke.

141 ungdomar, både killar och tjejer, tävlar om de 21 guldmedaljerna. För första gången någonsin är det enbart tjejer som kvalificerat sig till finalplatserna inom yrket måleri. Sofie, Mimmi, Johanna, Louise, Nathalie, Marika, Josefine, Kristina, Sarah och Rebecca gör upp om den svenska mästartiteln.

Till Yrkes-SM är det fritt inträde för alla och ett ypperligt tillfälle för ett studiebesök för skolor, föräldrar, media och ungdomar. Möjlighet finns till att prova på olika yrken, några exempel är ”testa att koppla kabel och el”, ”köra simulator utan att krocka” eller ”motivlacka sin egen tröja”. Besökarna har även möjlighet att söka och få praktikplatser och sommarjobb. Under Yrkes-SM tävlar även elever från ett 20-tal skånska gymnasieskolor i Skånemästerskapen.

Under Yrkes-SM kan ungdomar se med egna ögon hur det är att arbeta med ett kvalificerat yrke och inspireras till att välja samma yrkesverksamma bana.
– Det är dags att lyfta yrkesutbildningarna. Om Sverige ska överleva som tillväxtnation krävs yrkesskickliga ungdomar. Yrkes-SM är viktigt för att öka intresset och höja kvaliteten på utbildningarna”, säger Jan Björklund, Utbildningsminister.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år av WorldSkills Sweden som är ett samarbete mellan Utbildningsdepartementet, Skolverket och Internationella programkontoret samt LO och Svenskt Näringsliv. Hundratals ungdomar tävlar vartannat år sedan 2004 i olika yrkesgrenar där yrkesskicklighet sätts på prov.
De svenska mästarna får möjlighet att representera det svenska Yrkeslandslaget i kommande WorldSkills Competition (Yrkes-VM) eller i EuroSkills (Yrkes-EM).

Om artikeln

Publicerad: 2012-05-29 07:46
Kategori: Nyheter
Taggar: EuroSkills WorldSkills Yrkes-SM