Årets Trafikhjälte har näsa för rattfyllerister

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig genom att ha civilkurage, bragd och handlingskraft i oväntade situationer i trafiken. Det av MHF instiftade priset delas ut till schäfern Tiger idag på Trafiknykterhetens Dag.

I april i år körde en berusad man i Karlskoga ned i ett dike. Han flydde sedan från platsen. Med hjälp av polishunden Tiger kunde rattfylleristen gripas. Hunden sniffade sig fram till rätt fastighet och sedan till rätt lägenhet där mannen med matchande fylla befann sig.

En av Sveriges största sidor på Facebook är MHF:s ”Jag vill inte förlora vänner och familj – kör inte full”. Sidans över 209 000 medlemmar har haft möjlighet att nominera kandidater till Årets Trafikhjälte 2012 och därefter rösta på den de vill ska vinna. Duktiga hunden Tiger fick majoriteten av rösterna.
– Det är väldigt roligt för oss som jobbar med polishundar att få ett sådant erkännande, säger poliskommissarie Mats Rupla vid Örebropolisen, där Tiger och tolv andra polishundar jagar vapen, narkotika och rattfyllerister.

Prisutdelningen kommer att ske på Trafiknykterhetens Dag idag den 9 maj kl. 15.00 vid en ceremoni i Gallerian, Stockholm. Priset till Årets Trafikhjälte är 10 000 kr samt en hedersutmärkelse, formgiven av artisten Michaela de la Cour som också kommer att dela ut priset.

Prissumman går nu till hundgruppen vid Örebropolisen, som består av totalt 13 personer. Utmärkelsen får en hedersplats på polishuset i Örebro.
– Tiger själv får en klapp av sin hundförare. När vi säger ”duktigt gjort” så går budskapet verkligen fram till hunden, säger Mats Rupla.

I samband med Trafiknykterhetens Dag får ytterligare två personer diplom för att de har agerat kraftfullt mot rattfyllerister, som utsatt medtrafikanter för livsfara. Diplomen delas ut till Frida Lindenryd, Nynäshamn och Mikael och Ulrika Krantz, Söderhamn.

Trafiknykterhetens Dag arrangeras av MHF och MADD Sweden i samverkan med Bilprovningen, Körkortonline.se, MHF-Ungdom, Michaela de la Cour, Michelin, NTF, Polisen och SalusAnsvar.

Om artikeln

Publicerad: 2012-05-09 09:20
Kategori: Nyheter
Taggar: Årets Trafikhjälte MHF Tiger Trafiknykterhetens Dag