Ny teknik ska förhindra stölder av elektronik

Mobiltelefoner och surfplattor är hett byte för tjuven. Nu kan de spärras om de skickas med Posten Logistik. Den brottsförebyggande åtgärden är ett resultat av ett samarbete mellan Posten Logistik och samtliga mobiloperatörer.

Alla produkter med ett IMEI-nummer (den personliga kod som alla GSM -och UMTS-baserade produkter har) omfattas nu av Posten Logistiks nya spärrningssats. Det innebär att bland annat mobiler, surfplattor och modem spärras och blir helt värdelösa om de kommer bort.
– Detta är en unik lösning för att stoppa stölderna av högvärdig elektronik. Posten Logistik gör allt de kan för att minska risken för stölder säger, Jan Westling kriminalinspektör och brottsförebyggare vid länskriminalpolisen i Stockholm.

I grova drag handlar det om att Posten Logistik konstaterar att en vara försvunnit och omedelbart registrerar den enligt IMEI-nummer och operatör. Operatören kan då spärra varan.

Postens Logistik genomför kontinuerligt ett förebyggande säkerhetsarbete för att minska riskerna för stölder och skapa en trygg arbetsmiljö för medarbetarna. Till exempel har företagets chaufförer slutat att hantera kontanter och de har även utrustas med personlarm. Posten Logistik har dessutom försett sina lastbärare, trailers och växelskåp, med gps-utrustning som larmar vid otillåten dörröppning och som följer upp bilarnas rutter och transportvägar.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-21 12:32
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Posten Logistik Transportsäkerhet