TIA-ordföranden inför lördagens stormöte i Vara:

Massarbetslöshet hotar Sveriges lastbilschaufförer

Vi har skrivit spaltkilometer om sambandet mellan dieselstölder, sexhandel, olaglig spritförsäljning och social dumpning. Det som vägtransportbranschen har vrålat sig hesa för i så många år har hittills endast fått upp ögonen på en handfull politiker. Heder åt dessa. Däremot är yrkesförarbranschen starkt oroade inför den framtid som väntar om regeringen inte tar krafttag mot problemen.
På lördagens stormöte i Vara hoppas man på goda besked Sten Bergheden (m) från regeringens trafikutskott.
- Om inte, kan vi se fram emot massarbetslöshet i branschen redan till sommaren, menar Nisse Petersson, TIA:s ordförande.

Att det kokar i chaufförs- och åkerileden är ingen hemlighet. Lågavlönad personal som tar över allt fler arbetstillfällen i transportbranschen har länge retat de svenska aktörerna. Och snart är gränsen definitivt nådd menar TIA:s ordförande, Nisse Petersson.
– Om inte Sten Bergheden (m) från riksdagens trafikutskott levererar något bra till oss nu på lördag är jag säker på att vi är många som tappar sugen. Och garanterat kommer vi att gå mot en säker massarbetslöshet inom chaufförskåren, spår Nisse.

På lördag, den 24 mars klockan 10, är det alltså dags för ett nytt stormöte i åkeribranschen. Den här gången sker träffen på Park Bio, Parkgatan 8 i Vara – och Nisse tror att det kan bli en mycket välbesökt tillställning.
– Vi pratar antagligen om hundratals förare och åkare som tänker komma.

Nisse Petersson är både förvånad och uppgiven när han konstaterar hur lite man har gjort för att komma till rätta med den sociala dumpningen i hans bransch.
– Själv har jag i så många år försökt förklara hur det här kan komma att sluta om inget görs. Nu är vi på god väg att välta hela branschen genom att outsourca våra jobb, till i många fall tvivelaktiga företagare i utlandet, menar Nisse, som samtidigt understryker att han inte är emot konkurrens så länge den sker på lika villkor.

En annan sak som sätter myror i huvudet på Nisse Petersson, är att man ofta hör att det behövs flera tusen fler yrkesförare i Sverige.
– Man kan undra hur den ekvationen går ihop när många stora åkerier bemannar sina fordon med utländska förare i allt större omfattning?
– Inte lär det vara många svenskar som är aktuella för de här jobben, vi blir ju istället friställda, menar Nisse.

På lördagens möte kommer det att finnas representanter på plats från flera olika organisationer och myndigheter. Till exempel från Transportarbetareförbundet, polisen, Sveriges Åkeriföretag och regeringen. Men även från Vara kommun kommer politiker för att lyfta fram sina krav på en säkrare europaväg genom Skaraborg.

Bakom initiativet till stormötet står TIA, Truckers International Association, och Transports Göteborgsavdelning.
– Vi hoppas att det blir stor uppslutning. Det här handlar egentligen om så mycket mer än endast chaufförsyrket. Det är många branscher som drabbas negativt av det som just nu tillåts ske inför öppen ridå, och som våra politiker inte alls tycks ta på allvar, avslutar Nisse Petersson.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-19 11:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkerimöte TIA Transportarbetareförbundet Vara