Danskar tutar så in i Norden

Mycket statistik finns det. Och i avdelningen "onödigt vetande" kan vi nu lägga ytterligare en undersökning, som den här gången har utförts på uppdrag av Holiday autos, förmedlare av hyrbilar. Den visar att det tutas frisk i Skandinavien och att det är danskarna som är mest benägna att tuta för att visa andra sin uppskattning. Föga förvånande blir också danskar mest tutade på när de rör sig ute.

– Även om vi har långt kvar till det sydeuropeiska tutandet så är det uppenbart att många skandinaver inte tvekar att använda tutan för att visa sin uppskattning, säger Anna Madsen, nordisk marknadschef på holiday autos.
– Kanske är det dags att avliva myten om stelfrusna nordbor, i alla fall när vi sitter bakom ratten.

Trots att lagar i Sverige förbjuder nöjestutande och det förs debatt på många håll om hur vi bäst visar uppskattning för varandra är det många som inte tvekar att använda tutan för att visa uppskattning.

Undersökningen visar att 27 procent av svenskarna tutat på någon de kört förbi för att visa positiv uppskattning. Det kan jämföras med 38 procent av danskarna och 29 procent av norrmännen.
– Vårt kynne skiljer sig lite åt mellan de skandinaviska länderna och uppenbart är danskarna mest flörtiga på vägarna, säger Anna Madsen.

Som en konsekvens är också danskarna det folkslag som blir mest tutade på när de rör sig ute. Nära hälften av alla danskar, 46 procent, har blivit tutade på för att bilister velat visa dem positiv uppskattning. Det kan jämföras med 29 procent av svenskarna och 35 procent av norrmännen.
– Trots att det kan vara både ett lagbrott och trafikfarligt tycker nog många att det livar upp vardagen om någon tutar på en av uppskattning, säger Anna Madsen.
– Undersökningen visar att vi ofta använder tutan som ett känsloinstrument när vi sitter bakom ratten.

Holiday autos undersökning genomfördes i januari 2012 och besvarades av 3360 svenskar, 1587 danskar och 1423 norrmän.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-15 06:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Holiday Auto Statistik Tuta