Peterbilt 587 har utsetts till Truck of the Year 2012 i USA i den tunga klassen. Här under utleverans på det unika amerikanska sättet att transportera nya bilar, staplade på varandra.Fotograf: Sven-Erik Lindstrand

Dubbelseger för Peterbilt i USA:s Truck of the Year 2012

I början av februari utsåg The American Truck Dealers (ATD) Peterbilt Model 587 och Peterbilt Model 210 till "2012 ATD Commercial Trucks of the Year ". Peterbilt 587 vann i den tunga kategorin och Peterbilt 210 vann i den medeltunga kategorin.  Detta är första gången som en lastbilstillverkare har vunnit båda kategorierna samma år. Peterbilt ingår i PACCAR koncernen med märkena Kenworth och DAF.  Båda modellerna drivs av den DAF- konstruerade MX- motorn.

Peterbilt 587 SmartWay vann den tunga klassen. Modellen är försedd med Paccars DAF-konstruerade 12,8-liters MX-motor, den introducerades i USA år 2010 och har snabbt vunnit spridning. Den erbjuds i varianter mellan 380-485 hk.

Utmanare till tunga titeln var Freightliner 114SD tippbil, International ProStar Plus dragare med MaxxForce 15-motor och Kenworth T660 för regional distribution, även den med med Paccar MX-motor.

I den lägre viktklassen utsågs den frambyggda Peterbilt Model 210 som i princip är en DAF LF.
Mot den tävlade Fuso Canter FE160 COE, Isuzu NPR-HD Gas, UD 2600 COE (f.d. Nissan Diesel) och ett Kenworth T440 nosbygge.

Ett antal fackpressjournalister med lastbilskörkort utvärderade de nominerade modellerna på en gemensam plats vid ett och samma tillfälle. Utmärkelsen arrangeras av ATD, American Truck Dealers Association, den amerikanska LV-återförsäljarföreningen.
Tilkännagivandet ägde rum vid ATDs årskongress nu i början av februari i Las Vegas.

Viktiga kriteria för Peterbilts båda segrar var enligt juryn det övergripande utseendet, hyttkomfort, ljudnivå, rymlighet och andra faktorer.

Om artikeln

Publicerad: 2012-02-14 10:01
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Paccar Peterbilt Truck of the Year 2012 USA