SKARASLÄTTSHÄRVAN
Fotograf: Kent Jonsson

Åklagaren: Falska fakturor skulle dölja svart arbetskraft

Sju åtalade i ”Skaraslättshärvan”

Sju personer med kopplingar till företagsgruppen runt Skaraslättens Transport AB har i dag åtalats vid Göteborgs tingsrätt för bland annat grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. Brottsligheten omfattar mer än 20 miljoner kronor i framför allt falska fakturor för att dölja ersättning till svart arbetskraft.

Huvudfigur i den omfattande ekobrottshärvan är Skaraslättens Transport AB:s tidigare vd, som byttes ut omgående i samband med att han häktades i november. Han åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Brottsligheten ska enligt kammaråklagare Johan Isaksson vid Första ekobrottskammaren i Göteborg ha varit koncentrerad till GCT Containerdepå AB och Quatron AB.

I dessa båda bolag har enligt åklagaren bokförts falska fakturor på 9,5 respektive 11,9 miljoner kronor i syfte att dölja betalning till svart arbetskraft, och av egna uttag ur företagen.
Fakturorna har utfärdats av den enskilda firman Chaufförshjälpen, av RJL Bemanning & Allt i allo KB, TC Business AB och Nici-Term KB bland annat.
Företrädare för dessa företag åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Fyra personer, däribland Skaraslättens Transport AB:s tidigare vd, åtalas också för grov oredlighet mot borgenär eller medhjälp till detta, och grovt bokföringsbrott eller medhjälp. Det som på normal svenska brukar kallas bolagsplundring.
Den brottsligheten gäller Campsimb AB, tidigare BIB Transport AB, som försattes i konkurs hösten 2009. Enligt åklagaren ska de inblandade med hjälp av falska handlingar ha plockat bolaget på över en miljon kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2012-01-04 11:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Bolagsplundring Ekobrottslighet Skaraslätten