Böter eller fängelsestraff utdöms också i framtiden, även om man får villkor om alkolås.Fotograf: Polisen

Alkolås istället för körkortsåterkallelse

Den som riskerar att få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri har nu möjlighet att ansöka om körkort med villkor om alkolås i stället för att vara utan körkort. Efter många års försöksverksamhet träder nya regler i kraft vid årsskiftet.

Bakgrunden till det nya systemet är att stärka incitamenten för att välja alkolås som ett alternativ till körkortsåterkallelse, deltagaravgiften slopas och de totala kostnaderna minskar. Samtidigt blir det längre spärrtider på ett återkallat körkort och därmed mer kännbart att avstå. Det nya systemet innebär bland annat färre läkarbesök, färre loggtömningar av alkolåset och differentierad villkorstid på ett eller två år.

Förutsättningen att få villkor om alkolås är att trafikbrottet handlar om rattfylleri på grund av alkohol, inte andra droger. Böter eller fängelsestraff utdöms även om man får villkor om alkolås, beslutet påverkar alltså inte straffet.

De körkortsbehörigheter som omfattas i systemet är personbil, lätt och tung lastbil, buss, motorcykel och moped klass 1 (B, BE, C, CE, D, DE, A och AM). Användare ansöker till Transportstyrelsen om att få ett villkorat körkort. Myndigheten följer också personen under villkorstiden. Dessutom godkänner Tranportstyrelsen alkolås och utövar tillsyn.

Försöksverksamheten kommer under en övergångsperiod pågå parallellt till dess att deltagarna är klara. På grund av olika regler och förutsättningar går det inte att byta mellan försöksverksamheten och det permanenta systemet.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-21 12:37
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkolås Körkort Trafiksäkerhet