Scanias Euro 6-motor.Fotograf: Scania

Scanias nya motorprogram tar sikte på framtiden

Scania tar nu de sista stegen mot ett globalt motorprogram baserat på den senaste tekniken för alla marknader och utsläppsnivåer.

– Efter flera års utveckling tar vi nu de sista stegen mot en gemensam global motorplattform som konstruerats för att klara alla utsläppsnormer världen över, säger Jonas Hofstedt, ansvarig för drivlineutveckling på Scania.
– Arbetet med Scanias nya motorplattform inleddes i början av 2000-talet med målet att ta oss till Euro 6 och vidare. Parallellt har vi utvecklat flera kringtekniker i egen regi för att åstadkomma den flexibilitet som krävs. Teknikerna innefattar motorstyrning, bränsleinsprutning och avgasefterbehandling, som alla används i olika kombinationer för att passa marknadsförhållandena.

Tillverkas i Europa och Sydamerika
Motorerna tillverkas i Scanias fabriker i Europa och Sydamerika med samma tillverkningsmetoder och med utbytbara delar och komponenter.
– Motorerna och all annan teknik har utvecklats för användning i lastbilar och bussar, liksom i industri- och marinmotortillämpningar. Tillsammans med den senaste generationen växellådor utgör motorerna nu ett globalt produktprogram som är oberoende av produktionsort, avslutar Martin Hofstedt.

Kostat 10 miljarder
Som meddelats tidigare i år har Scanias utveckling av den nya motorgenerationen och tekniken för att uppfylla framtida utsläppsregler tagit mer än fem år och inneburit kostnader på ungefär 10 miljarder kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2011-10-29 12:22
Kategori: Nyheter
Taggar: