Personbil i vägen – kör över den

- Om en personbil kommer i vägen för någon av mina chaufförer säger jag till dem att köra över den. Den är lägre än chaufförernas ben och l...

– Om en personbil kommer i vägen för någon av mina chaufförer säger jag till dem att köra över den. Den är lägre än chaufförernas ben och lasterna får aldrig riskeras, sade en instruktör på en YKB-kurs i Polen, Vad han inte visste var att hans uttalande spelades in med dold kamera för det polska TV-bolaget TVN24.
Norska tidningen Verdens Gang har sett det grävande polska programmet ”Prosto z Polskii” och fått det översatt. Till sin hjälp hade de tre polska chaufförer som under tre separata kurser i olika städer burit dolda kameror.
Kursen, som är en obligatorisk EU-kurs, lärde också ut hur chaufförerna bland annat skulle förfalska dokument, fiffla med kör- och vilotiden, undvika kontroller och blockera trafiken.
I Sverige har Sveriges Åkeriföretag reagerat med bestörtning.
– Om detta är sant undergräver det allt arbete som både EU och organisationerna strävat efter i sin ambition att få bort olagligheterna och höja statusen, så att vi rakryggat kan se omvärlden i ögonen, säger Ulric Långberg, chef för medlemstjänster vid Sveriges Åkeriföretag till Svensk Åkeritidning.
Den norske transportministern ska ta upp frågan med sin polske kollega. Den polske instruktören ska ha fått sparken efter TV-programmet.

Om artikeln

Publicerad: 2011-09-23 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: