Nya vägar för godstrafiken

Man måste tänka i helt nya banor när trafiken ökar. Med två miljarder invånare i hela världen år 2050 kommer godstrafiken under de kommande 40...

Man måste tänka i helt nya banor när trafiken ökar. Med två miljarder invånare i hela världen år 2050 kommer godstrafiken under de kommande 40 åren växa 2,5 till 3,5 gånger från dagens nivå. Persontrafiken kommer att växa tre- eller fyrdubbelt.

Det berättar Jack Short, generaldirektör för International Transport Forum, vid en kongress nyligen i tyska Leipzig inför trafikministrar och trafikexperter från 52 nationer vid en diskussion om framtidens trafik.

Den tyske transportministern Peter Ramsauer räknade med att godstrafiken på 40 år kommer ha växt med 70 procent och landsvägstrafiken med hela 80 procent. Även transittrafiken beräknas ha ökat då med två och halv gång jämfört med dagens trafik.

– Detta är något vägarna med dagens standard inte kan klara, vilket gör att järnvägens infrastruktur måste utvidgas. Även inlandsvattenvägarna måste få ta en stor del av tillväxten, påpekar Ramsauer som inbjöd till ett övervägande ”om det finns behov av varje transport”.

Han menade dessutom att det finns en utmaning i att det ofta uppstår motstånd mot många infrastrukturprojekt

Om artikeln

Publicerad: 2011-06-17 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: