Håll koll på var viltolyckorna inträffar

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari om ersättning till eftersöksjägare för att spåra och avliva trafikskadat vilt har gjort ...

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari om ersättning till eftersöksjägare för att spåra och avliva trafikskadat vilt har gjort att Nationella Viltolycksrådet har tagit fram en helt ny hemsida för att olyckorna ska kunna registreras och samtidigt ge information till allmänheten.
De viltolyckor som rapporteras in till Viltolycksrådets databas kommer också att synas på en Sverigekarta. Nu kan man som trafikant själv se var de flesta olyckorna sker och då också höja beredskapen för vilt när man kör på dessa vägsträckor. Man kan också få utförlig statistik via hemsidan.
Från och med den 1 januari i år är du som trafikant skyldig att rapportera sammanstötningar med vissa vilda djur till Polisen. Djuren som menas i lagen är björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter. Dessutom måste olycksplatsen markeras så att polis och eventuella jägare kan lokalisera platsen snabbt. Markeringsremsor kan hämtas på Bilprovningens stationer.
Nationella Viltolycksrådets hemsida hittar du på www.viltolycka.se.

Om artikeln

Publicerad: 2010-03-26 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: