Stora bagateller – ett lokalt problem?

Den största delen av sommaren har nu hunnit passera. Hoppas att du har haft möjlighet att njuta av en del ledighet!
Själv har jag för första gången i modern tid hållit hela fyra veckors semester. Och när den här tidningen kommer ut, har jag faktiskt fortfarande några dagar kvar av den.

Något jag har funderat på under min lediga tid är hur olika vi värderar vardagliga händelser. Stora händelser, som jag anser vara viktiga, kan få andra att gäspa av uttråkning. Och saker som jag tycker är rena bagateller, kan vända upp och ner på tillvaron för en del av mina medmänniskor.
Ett exempel på det sistnämnda kan du läsa mer om på annan plats i den här tidningen. Det handlar om hur ”allvarligt” det kan vara om man har en ADR-skylthållare som inte är svart. Jag skulle tro att varenda butik som säljer lastbilstillbehör, har skylthållare i rostfritt. Men visste du att det troligtvis inte är lagligt?
Jag hade inte en aning om det förrän en av mina frilansare, Tommy Paremo, berättade det för mig. Han hade blivit kontaktad av en chaufför som berättade att han hade blivit ”ertappad” av polisen då hans ADR-skylt satt i en rostfri hållare. Ajabaja, ansåg polisen, varvid chauffören fick lämna kontrollplatsen 3 000 kronor fattigare.

Vadå olagligt?

Det olagliga ligger egentligen inte i att skylthållaren inte är svart. Det hela handlar om att den blanka skylthållaren skymmer en del av den svarta bården på skylten, så att den ”visuellt” inte uppfyller kraven enligt bestämmelserna.
Jag bestämde mig för att prata allvar med polisen och stannade därför till vid deras kontrollplats på E6 vid Helsingborg. Jag frågade dem hur vanligt det var att de satte böter på bilar med skylthållare som inte är svarta. Och alla tittade storögt på mig. Ingen hade en aning om vad jag pratade om.
”Problemet” är sannolikt ”lokalt”?

Ringer 112

Lek med tanken att du kommer fram till en trafikolycksplats där en lastbil ligger upp och ned i diket.*
Du ringer 112 och larmoperatören börjar intervjua dig.

– Har lastbilen någon orange farligt gods-skylt? undrar operatören.
– Ja, svarar du.
– Är skylthållaren svart eller inte?
– Den är blank, den är i rostfritt.
– Sicken tur, då har lastbilen inget farligt gods?

Hm, kan undra om hållaren har någon betydelse i sammanhanget.
Nåja, ni förstår vart jag vill komma. Hoppas jag.

Vi ses!

Nu ser vi fram emot en fin höst. Till exempel ligger Mittia-mässan framför oss, den 16-17 augusti. Och Pärlrallyt i Helsingborg, den 17 augusti, får ni inte heller missa. Även om det blir svårt att vara på båda ställena samtidigt. Starten går från Scania-Bilar klockan 09:35.
Vi ses där – också..!

Om artikeln

Publicerad: 2013-08-09 06:00
Kategori: Ledare
Taggar: mittia Pärlrallyt Polis. Böter