Att gå på skogsmässa kostar flis

I början av juni hände det! En positiv ?lastbilsrubrik? i Aftonbladet. ?Tankbilsföraren väjde ? räddade skolklassen?, stod det. Vi på Proffs valde att länka till artikeln på Facebook, och att det handlade om något ovanligt fick vi snart ett kvitto på då flera tusen hade nåtts av vårt inlägg på endast några timmar.

Tack vare chaufförens fantastiska insats fick olyckan ganska lindriga konsekvenser. För alla utom lastbilschauffören, som blev värst skadad.
I skrivande stund är det oklart hur hans skador ser ut. Vi är däremot många som tänker på honom och hans professionella handlande med tacksamhet och värme i hjärtat. Han visste det så klart inte strax före olyckan, men många ungdomar klarade sig undan den med endast mindre fysiska blessyrer tack vare hans sinnesnärvaro.

Tomma bussar = bra?

Nu är det sommar och många av oss räknar ned dagarna till semestern. Inte alla, för hur skulle det se ut om alla lastbilschaufförer skulle gå på semester samtidigt? Det är något som fler borde fundera på lite oftare?
I år ska jag och min familj resa utomlands under vår ledighet. Vi har därför varit hos polisen och skaffat pass till de yngsta familjemedlemmarna. Efter besöket på polisstationen i Halmstad tar vi oss till en restaurang för att äta, och under tiden vi väntar på maten sitter jag och tittar på trafiken utanför. Ganska ofta passerar det en stadsbuss. ”Så bra att folk väljer att åka kollektivt”, minns jag att jag tänkte. Vi måste ju vara rädda om vår miljö. Ungefär som att allt gods ska åka på järnväg – eller hur?
”Problemet” var att bussarna i princip var tomma. I någon av dem satt en handfull människor. I de allra flesta satt det inga passagerare över huvud taget.
Är det så vi ska spara vår miljö? Att låta hundra bussar skjutsa runt på ett tjugotal resenärer?
Detta utspelades mitt i centrala Halmstad, klockan var cirka 17.00.
Hemma där jag bor, mitt ute på landet i Laholms kommun, går två ordinarie bussturer per dygn. Och där ser det likadant ut. Tomma bussar som kör fram och tillbaka? Och strax efter linjebussarna, kör skolbussarna. Hur vore det med samordning?
Miljöbesparande? Tveksamt..!

Kostar flis

Jag har i dagarna även hunnit med att besöka Elmia Wood. En gigantisk skogsmässa i en fantastisk miljö. Men hur trevligt det än må vara att knalla omkring i skogen bland det allra senaste inom skogsbruk och timmerhantering, och trots att vädret var hur fint som helst, är det något som känns fel? Kanske beror känslan på att någon i arrangörsstaben kom på den lysande idén att skapa en ”app” där man skulle kunna se var sina kompisar befann sig på mässområdet, se det dagliga programmet och en massa nålar där utställarna fanns – för att väl på plats konstatera att mobiltäckningen var så dålig att appen var fullständigt meningslös. Det gick knappt ens att ringa med sin mobiltelefon på mässan (testade både Tele2 och Telenor).
Eller kan det vara för att inträdet kostar 320 spänn för en ”vanlig” besökare? Eller är det för att en burk Loka, bubbelvatten, kostar 32 spänn?
En sak är säker – man ska ha gott om ”flis” för att gå på skogsmässa (ursäkta ordvitsen, den var dålig, men nog så sann).
Vi ses igen den 19 juli, tills dess önskar jag dig en riktigt skön sommar!

Om artikeln

Publicerad: 2013-06-28 06:00
Kategori: Ledare
Taggar: Aftonbladet Miljö semester