SVEN-ERIK ALHEM

Fler trafikpoliser och högre böter – det skulle hjälpa!

Förare i trafiken som framhärdar i att själva bestämma i vilken hastighet de ska färdas visar ofta en överlägsen attityd till polisen om de försöker sätta dit dem. Särskilt om hastigheten är extremt mycket högre än den tillåtna. Hänsynslösa fartdårar har liten förståelse för att polisen ska ägna kraft åt att komma åt just dem i stället för ”att jaga riktiga kriminella”.

Sannolikt kan det ligga en del förvåning bakom reaktionen också. Risken att åka fast är normalt inte särskilt påtaglig när det gäller fortkörning. Inte ens vid extremt höga hastigheter. Bötesnivåerna är också för låga.

Allmänheten som blir omåkt, ibland i rasande fart är också oftast passiv. De flesta av oss har sedan barnsben lärt oss att inte ”leka polis”. Det är ju bra. Men jag tror inte att det heller är särskilt vanligt att trafikanter som blir varse den extrema framfarten kontaktar polisen för att ge dem möjlighet att ingripa längre fram längs vägen.

Det finns nog någon sorts resignation hos de flesta lagenliga trafikanter att det är så här det ser ut i trafiken numera. Det är knappast lönt att ens engagera sig; bara att gilla läget och tuffa fram med den hastighet som är tillåten för oss alla men vilken så många struntar i att hålla.

Skulle fler bli laglydiga om påföljden skärps? Jag tror det även om det allra viktigaste är att risken att åka fast ökar. Fler trafikpoliser behövs alltså.

Det är också bra med en bättre insikt hos de många hänsynslösa förarna att vad de håller på med är trafikfarligt. Det går aldrig att komma undan med argument som att ”just jag är väldigt erfaren som förare och kör minst 10 000 mil om året varför det inte alls är farligt om jag ligger i 190 km/h på motorvägen”.

Många förare som kör för fort pekar gärna också ut andra trafikbrott som de anser vara betydligt allvarligare och vilka polisen borde koncentrera sina krafter på.

Visst är bekämpningen av rattfylleri och drogfylleribrotten högprioriterade och synnerligen angelägna att komma åt. Liksom riskfyllda omkörningar. Men höga hastigheter ökar också påtagligt riskerna i trafiken.

Så du som känner med dig att du platsar in bland de icke normhållande förarna i trafiken vad gäller hastigheten; skärp dig och börja köra både lagenligt och ekonomiskt! Det kan spara liv och bedrövelse.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-23 09:00
Kategori: Krönika
Taggar: Böter Trafikpolisen Trafiksäkerhet