DEBATTARTIKEL

”Sverige kan utveckla en ny trafikkultur med alkoholmätare”

Nyligen berättade Trafikverket att de avsatt 50 miljoner kronor i stöd till dem som väljer att integrera alkoholmätare i fysiska anläggningar, som inpassering till områden. Tänk om Sverige skulle anta en ny trafikkultur där alkoholmätare används ännu mer och i fler sammanhang än idag, för att minska trafikonykterhetens skadeverkning, menar Hunter Abbott, tidigare rallyförare och grundare av Alcosense.

Vissa menar att Sverige har en ingenjörskultur och försöker lösa alla tänkbara samhällsproblem med hjälp av teknik. Som utlänning kan jag förstå påstående, för tilliten till teknikens kraft är verkligen stor i det här landet. Själv har jag grundat ett företag som använder teknik för att bidra till att minska alkoholens skadeverkningar i trafiken.

Hunter Abbott, f.d. rallyförare och grundare av Alcosense Laboratories

Det gör att jag på sätt och vis också ansluter mig till den svenska ingenjörsmodellen. Därför är jag också glad över det initiativ som Trafikverket tar och som visar att det går att använda alkoholmätare på nya sätt.

Tänk om Sverige skulle kunna utveckla en kultur där alkoholmätare är ett självklart tillbehör i alla trafiksammanhang. Det borde till exempel vara lika självklart att alla bilar har en alkoholmätare i handskfacket som en varningstriangel i bagageutrymmet, eller att båtfolket alltid packar ner en mätare tillsammans med flytvästarna inför helgen.

Sverige har för övrigt en mycket låg promillegräns för sjöfylleri, 0,2 promille, vilket innebär att det för många är lätt att känna sig duglig som förare trots att alkoholen i kroppen fortfarande påverkar körförmågan. Som dagens mobilitet utvecklats, med möjligheten att via mobilen snabbt hyra en bil eller elsparkcykel i närmaste gathörn, borde det också vara rimligt att resenärer i städerna hade en alkoholmätare i väskan eller ryggsäcken. MHF har länge uppmärksammat problemet med trafikolyckor där förare av elsparkcyklar varit onyktra.

Vilka incitament krävs för att vi ska få ett nytt trafikbeteende där alkoholmätaren finns med som en naturlig följeslagare? Det behöver vi prata mer om. Och vilka myndigheter kan ta på sig att leda arbetet mot en kultur där alkoholmätaren – i alla dess former – blir en självklarhet i persontrafiken?

För med ett större stöd från det offentliga Sverige skulle också teknikföretagen få förnyad energi att utveckla fler och nya lösningar som bidrar till ökad trafiknykterhet och därmed minskar kostnader och lidande från alkoholrelaterade olyckor vid persontransporterna.

Hunter Abbott
F.d. rallyförare och grundare av Alcosense Laboratories

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-13 12:59
Kategori: Debatt
Taggar: AlcoSense Alkoholmätare Rattfylleri Trafiksäkerhet