DEBATTARTIKEL

Replik på artikeln ”Snälla facket – vi är inga rasister”

Bäste "Fackligt ansluten", som valt att inte framträda med namn:
Tidningen Transportarbetaren har inte stängt ner någon dansk motsvarighet till "Här stannar Sverige!". Däremot har vi i en artikel rapporterat att den person som drog igång den danska motsvarigheten är en man som gjort sig känd i Danmark för klart rasistiska uttalanden.

Personen i fråga har dessutom aktivt motarbetat kollektivavtal i en facklig konflikt. Alltså motarbetat just det fundament som i den nordiska modellen ska skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.

Seriösa danska chaufförer och åkare har själva tagit avstånd från den danske grundaren. Man har dessutom tagit avstånd från de grova personangrepp som förekom mot den reporter på Transportarbetaren som skrev den aktuella artikeln.

Jag uppmanade ”Här stannar Sverige” att klargöra vilka mål som gäller för kampanjen. Och vilka som är välkomna att delta i kampen för lika och rättvisa villkor på vägarna.

Det var inte för att misstänkliggöra initiativtagarna – utan för att chaufförer, åkare och fackförening alltför ofta i andra medier utmålats som främlingsfientliga protektionister när man slagits för lika villkor i transportnäringen.

Tidningen Transportarbetaren är en medlemstidning, där jag är ansvarig utgivare. Jag har under 19 års tid skrivit om fusk, fiffel, lönedumpning och ojämlika villkor i åkeribranschen.

Du är välkommen upp redaktionen och ta del av alla artiklar och reportage. Sedan kan vi över en fika diskutera huruvida jag varit kontraproduktiv eller inte.

Jan Lindkvist
Chefredaktör och reporter på Transportarbetaren

Om artikeln

Publicerad: 2014-12-10 16:39
Kategori: Debatt
Taggar: Här stannar Sverige Jan Lindkvist Transportarbetaren