Transports namninsamling ska sätta press på EU

Här skriver du under!

Nu går Europas transportfack samman för schysta transporter. Genom att samla in 1 miljon namnunderskrifter ska Svenska Transportarbetareförbundet och övriga förbund inom Europeiska Transportfederationen (ETF) tillsammans sätta press på EU att ändra lagstiftningen för att komma tillrätta med den hårt utsatta transportnäringen.

EU-kommissionen har godkänt den ansökan som ETF lämnat in om att starta ett så kallat medborgarinitiativ. Ett medborgarinitiativ innebär att om minst 1 miljon EU-medborgare står bakom ett förslag, är EU-kommissionen skyldiga att pröva frågan för att därefter eventuellt lägga fram ett lagförslag. 

– EU-kommissionen har visat att de inser det allvarliga läget i våra branscher. Hela transportkedjan är genomsyrad av social dumpning och rent bedrövliga villkor för mängder av arbetstagare. Med namninsamlingen kan vi bevisa att hela Europa backar upp våra krav på schysta transporter, säger Lars Lindgren, ordförande i både Svenska Transportarbetareförbundet och ETF.

De europeiska transportfacken har nu ett år på sig att samla ihop 1 miljon namnunderskrifter tillsammans. Från Sveriges håll har vi åtagit oss att samla in minst 15 500 namnunderskrifter.

– Vi vet att frågan har ett brett stöd här i Sverige och det gäller nu för oss att få ut budskapet om att vi tillsammans faktiskt har chans att ändra lagarna i EU och få den sargade transportnäringen på fötter igen, säger Lars Lindgren.

Namninsamlingen görs inom ramen för kampanjen ”Fair Transport Europe”.

Här skriver du under

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-28 17:17
Kategori: Nyheter
Taggar: ETF Europeiska Transportfederationen Fair Transport Europe Svenska Transportarbetareförbundet