Fotograf: Göran Rosengren (fotomontage)

Sparad hundralapp sänkte Trafikverkets e-tjänster

"Den mänskliga faktorn" gjorde att en del av Trafikverkets viktiga e-tjänster låg nere i måndags. En felaktig uppsägning av ett domännamn gjorde att bland annat bokningen av körkortsprov inte längre fungerade.

Trafikverket är en sammanslagning av Banverket, Vägverket samt delar av Sjöfartsverket. Tidigare kunde man på internet nå vägmyndigheten, Vägverket, via webbadressen www.vv.se.

Redan före sammanslagningen hade Vägverket byggt upp en rad så kallade e-tjänster och då Trafikverket bildades – och en ny ”paraply”-hemsida lades upp på trafikverket.se, valde man att behålla adresserna vv.se till många av tjänsterna, till exempel till bokningssidan för körkortsprov.

Men för att få använda ett domännamn krävs att man varje år betalar en avgift på cirka 100 kronor. Och det gäller så klart även Trafikverket.

Verket hade dock gett ett externt företag i uppdrag att säga upp ett antal gamla adresser som man ansåg sig inte längre behöva. Och av misstag råkade vv.se-adressen hamna på den listan.

– Det är en grannlaga uppgift att hålla reda på alla detaljer. Och dessvärre har vi den mänskliga faktorn. Nu slog det mot fel kroppsdel, e-tjänster är en hederssak för oss, säger Navid Zargar, tjänstgörande incidentmanager hos Trafikverket, till tidningen Computer Sweden.

Ordningen ska nu vara återställd, meddelar Trafikverket.

Om artikeln

Publicerad: 2013-01-23 09:38
Kategori: Nyheter
Taggar: E-tjänster Trafikverket Vägverket