Polisforskning

Listar alla artiklar taggade med: Polisforskning

"Polismyndigheten försöker ofta förmedla bilden av att man är ett offer för en viss utveckling och inte att de beslut som de högsta cheferna har fattat har en del i de omfattade problem som uppstått". säger Stefan Holgersson. Foto: Linköpings universitet och Göran Rosengren, Proffs/ arkivbilder.

Debattartikel

”Polismyndigheten offer för sina egna beslut”

Att 61 personer avled i samband med skjutningar år 2022 har fått stor uppmärksamhet i media jämfört med att det samma år dog nästan fyra gånger fler i trafiken och att det varje vecka var fler än 75 personer som blev allvarligt skadade.
Gemene man är medvetna om att risken att skadas och dö i trafiken är betydligt större än att bli skjuten vilket exempelvis gör att det är vanligare att säga ”kör försiktigt!” än att framföra ”ta det försiktigt så att du inte blir skjuten”.
Johannes Knutsson: "Det måste tillsättas en kommission bestående av verkligt kunniga och absolut oberoende personer som utreder Polismyndigheten."

Polismyndigheten – ”varbölden som sprack”

Forskningsrapporter stoppas från att publiceras, kurslitteratur förvägras polisutbildningen, förbud mot polisforskning införs, forskningsprofessur stängs, genomförda projekt stoppas från publicering och frånvaro av diskussion om hur resurser används och vad satsningar har lett till - det är bara något av den kritik polisledningen sedan lång tid tillbaka dragit på sig. Kritik som inte fått komma fram i ljuset. Men så kom fallet med Linda Staaf och Mats Löfving.