Miljökontroll

Listar alla artiklar taggade med: Miljökontroll

Genrebild. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs/arkiv.

Sverige i botten när det gäller miljökrav vid besiktning

En ny rapport från Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) visar att Sverige för femte året i rad är bland de sämsta länderna i EU när det gäller miljökrav vid fordonsbesiktning. Låga krav och höga gränsvärden gör att många personbilar måste godkännas, trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp. Vidare välkomnas förslag för att kriminalisera fusk med avgasrening samtidigt som branschen noterar att Sverige fortfarande saknar specifika besiktningsregler för elbilar.
Genrebild. Foto: Bilprovningen, arkiv

Fordonsbesiktningsbranschen:

Viktigt med både skärpta krav och uppdaterade metoder när miljökontrollen utreds

Igår, onsdag, meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen avser att ge Transportstyrelsen i uppdrag att utreda miljökontrollen vid kontrollbesiktning. Detta skedde samma dag som trafikutskottets betänkande om väg- och fordonsfrågor debatterades i riksdagen – och där en majoritet ställt sig bakom att rikta ett tillkännagivande till regeringen i denna fråga.

Regeringen och Transportstyrelsen kan få bakläxa om hälsofarliga utsläpp från trafiken

2021 omkom 192 personer i trafiken. Det är färre än något tidigare uppmätt år vilket bekräftar att Sveriges arbete med Nollvisionen, det vill säga noll döda och allvarligt skadade i trafikolyckor, går åt rätt håll. Samtidigt finns ett annat, mindre uppmärksammat trafikrelaterat hot mot liv och hälsa - utsläppen från trafiken som orsakar flera tusen förtida dödsfall varje år i Sverige.