Olyckan i Fredrikstad där en busschaufför miste livet och en annan skadades kritiskt. Foto: YTF. Olyckan i Fredrikstad där en busschaufför miste livet och en annan skadades kritiskt. Foto: YTF.

Över hälften av norska busschaufförer fruktar för sina liv på jobbet

Norska Yrkestrafikkforbundet (YTF) har genomfört en omfattande säkerhetsundersökning bland sina medlemmar inom buss- och godstransporter. Undersökningen av 2 000 förare bekräftar det YTF länge varnat för, att förare som av förklarliga anledningar sitter längst fram i bussen känner dödsångest.

Resultaten av undersökningen som genomfördes i september 2024 med över 2 000 svarande, visar att över hälften av förarna anser att de inte är tillräckligt skyddade i händelse av kollisioner.

Flera tragiska olyckor har visat hur sårbara busschaufförer är vid frontalkrockar. Under de senaste tio åren har minst tio busschaufförer mist livet i frontalkrockar. På julafton 2022 miste en förare livet i Fredrikstad efter en frontalkrock mellan två bussar i hastigheter på runt 30 km/h, en olycka som Norges haverikommission drog slutsatsen att den kunde ha varit mindre allvarlig om bättre kollisionssäkerhet hade funnits på plats.

YTF-fackets ledare Jim Klungnes reagerar starkt på bristen på krav på busschaufförers säkerhet.
– Detta är oacceptabelt. I dag finns det strikta krav på krocksäkerhet i både lastbilar och personbilar, men bussförare är fortfarande i stort sett oskyddade. De är utlämnade till en arbetsdag där en frontalkrock även i låg hastighet kan vara dödlig. Vi riskerar att fler förare dör på jobbet om vi inte inför bättre säkerhetsåtgärder, säger Jim Klungnes.

Undersökningen visar att hela 53,9 procent av yrkesförarna anser att otillräckliga säkerhetsåtgärder har implementerats för att skydda dem från kollisioner. Endast 30 procent anser att nuvarande åtgärder är tillfredsställande, medan 16 procent är osäkra.

Busschaufförer är särskilt utsatta då 61,8 procent säger att det finns otillräckliga säkerhetsåtgärder mot kollisioner. Endast 22,7 procent tror att de är säkra i hytten och 15,4 procent är osäkra.

YTF har länge varnat för att bussar är konstruerade med minimalt skydd för föraren. Många bussar saknar strukturer som kan motstå och absorbera kraften från en kollision medan ett fåtal (särskilt norska krav för nyare bussar) bara har en kort stålbalk mitt framtill.
– Det må vara världens finaste hörnkontor, men det hjälper inte att förarna sitter i ”glas och ram” när de råkar ut för en olycka. Det är mycket plast och aluminiumfolie som skyddar föraren och lite annat, säger Klungnes.

I dag byggs bussar med målet att transportera så många passagerare som möjligt medan förarens säkerhet inte har betonats. Förr i tiden var förarsätet vanligtvis placerat högre och omgivet av en mer robust ramkonstruktion vilket gav bättre skydd vid en kollision. Nu sitter förarna lägre med endast glas och plast mellan sig och trafiken, en utveckling som har gjort förarna betydligt mer sårbara.

YTF-fackets ledare Jim Klungnes är kritisk till dagens bussdesign.
– I jakten på fler säten och lägre kostnader har länspolitiker och busstillverkare helt ignorerat förarsäkerheten. Tidigare var förarsätet högre upp vilket gav bättre skydd vid en kollision. Nu placeras förarna i vänster hörn på marknivå och framför framaxeln, den mest kollisionsbenägna och minst skyddade platsen i bussen, med lite annat än glas och plast mellan sig och trafiken. Detta är en livshotande praxis som måste förändras, säger Jim Klungnes.

I oktober 2023 införde de norska myndigheterna ett krav på en säkerhetsbalk framtill på nya bussar efter starka påtryckningar från bland annat YTF. YTF anser att detta är ett viktigt steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. Området framför och till vänster om föraren är fortfarande oskyddat.
– Vi är mycket glada över att myndigheterna har börjat ta frågan på allvar, men de åtgärder som införts är otillräckliga. Hela förarsätet måste säkras. Vi behöver en total omvärdering av hur bussar är utformade så att förarna kan känna sig trygga på jobbet, avslutar Jim Klungnes.

Hur känner svenska busschaufförerna kring sin säkerhet när de kör?


"I jakten på fler säten och lägre kostnader har länspolitiker och busstillverkare helt ignorerat förarsäkerheten", säger Jim Klunkens, YTF. Foto: YTF.

Om artikeln

Publicerad: 2025-05-12 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Busschaufför Trafiksäkerhet Yrkestrafikkförbundet YTF