Under 2024 kontrollbesiktade Bilprovningen närmare 26 000 husbilar varav 10 500 var lätta (0–3 500 kg) och 15 500 tunga (3 501–7 000 kg).
Eftersom antalet tunga husbilar överstiger antalet lätta husbilar redovisar Bilprovningen för första gången besiktningsstatistik för såväl lätta som tunga husbilar. Trots att fordonen är relativt unga och har korta körsträckor är andelen brister hög, särskilt bland lätta husbilar.
Bilprovningens besiktningsstatistik visar att var tredje (31,1 procent) lätt husbil hade brister. Bland länen hade Jämtland högst med 37,6 procent och Gotland lägst med 26,7 procent. I dessa fall ansvarar ägaren för att bristerna åtgärdas snarast och när så är fallet får fordonet användas som vanligt.
Närmare var sjätte (15,3 procent) lätt husbil hade brister som kräver efterkontroll. Det innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan felen har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.
– Det är viktigt att understryka att om man får en tvåa får man inte köra vidare hur som helst under en månad. Felet ska avhjälpas snarast, säger Bilprovningen och detta gäller även tunga fordon.
Vår redaktion har av erfarenhet noterat att flera åkerier i samband med att de ska besikta ett tungt fordon redan har bokat in en tid på verkstad som sedan kan bokas av om tiden inte behövs.
Av de tunga husbilar som Bilprovningen kontrollbesiktade hade 22,7 procent brister. Bland länen hade Värmland högst med 28,4 procent och Gotland lägst med 12,3 procent. Var tionde (11,3 procent) tung husbil hade brister som kräver efterkontroll.
Vanligaste orsaken till efterkontroll här var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet däribland parkeringsbromsen där en orsak kan vara att den inte används tillräckligt ofta.
– Använd parkeringsbromsen regelbundet och testa att den fungerar med jämna mellanrum. Det görs bäst stillastående i en kraftig backe när man varken har bilar bakom eller framför sig, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.
Det är svårt att själv upptäcka om bromsarna är ojämna. Ett tips är att se över bromsarna mellan besiktningarna. Att göra en ”delkontroll Bromsprov” hos Bilprovningen är en annan möjlighet.
Husbilar upp till 3,5 ton besiktas första gången efter tre år i trafik, andra gången efter ytterligare två år och därefter varje år. Husbilar över 3,5 ton besiktas första gången efter ett år i trafik och därefter varje år.
Vi kontaktar Bilprovningen. Vad menar ni det beror på att tunga husbilar klarar besiktningarna bättre? Svaret kan endast bli spekulationer eftersom man inte frågat alla som besiktat varför fordonet inte uppfyller kraven.
En teori är att de som innehar en tyngre behörighet också har en längre utbildning, ett annat säkerhetstänk och gör säkerhetskontroller samt värnar sin tyngre behörighet.
– Vi ser ofta att lätta husbilar saknar rätt belysning – även nästa gång de kommer in till besiktning och det skulle kunna vara ett tecken på ett annat ”tänk”, säger Bilprovningen, men tillägger att det har man inga bevis för i dagsläget.