Daniel Sherzad på Postnords brevterminal i Malmö lastar hjälppaket för vidare transport till Ukraina. Foto: Johan Bävman, arkiv Daniel Sherzad på Postnords brevterminal i Malmö lastar hjälppaket för vidare transport till Ukraina. Foto: Johan Bävman, arkiv

Inga fler fria transporter till Ukraina med Postnord

Postnord avslutar tjänsten att med fri frakt skicka förnödenheter till Ukraina. Anledningen är, enligt företaget, att andra upparbetade kanaler och hjälporganisationer finns etablerade på plats.

Kort efter att Ryssland inledde den fullskaliga invasionen i Ukraina den 24 februari 2022 införde Postnord möjligheten att skicka paket med humanitär hjälp utan kostnad till Ukraina.

Distributionen har gått via våra företagscenter för vidare transport till en uppsamlingscentral i Polen. Det är flera europeiska postoperatörer, däribland Postnord, som har tillhandahållit transporter av nödhjälp till det ukrainska folket.

Postnord förklarar att det numera finns ett upparbetat stöd från många olika hjälporganisationer varför man nu har beslutat att upphöra med tjänsten att skicka paket utan kostnad till Ukraina.

– Som den postoperatör som har upprätthållit den här verksamheten längst, avslutar även Postnord Sverige tjänsten med fria transporter till Ukraina. Nu finns andra behov som många effektiva hjälporganisationer ombesörjer. Det har funnits en stor vilja från svenska folket att bidra med kläder och andra förnödenheter och vi är stolta över att ha varit en möjliggörare i den logistiska kedjan, säger Annica Elmehagen Lundquist, kommunikationsdirektör på Postnord Sverige.

Fram till den 15 maj 2024 kvarstår möjligheten att lämna in förnödenheter till Postnords företagscenter. Därefter avslutas den här tjänsten. De ordinarie brev- och pakettjänsterna till Ukraina kvarstår.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-07 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Hjälptransporter PostNord Ukraina