Undersökning visar: LED-strålkastare bländar

I en undersökning gjord för Storbritanniens ledande oberoende trafiksäkerhetsorganisation IAM RoadSmart, svarade 83 procent av de tillfrågade att ljuset från strålkastare med LED-lampor är mycket starkare. Svaren visade att LED-strålkastare bländar bilister, inte minst när det är mörkt, vilket kan innebära en trafiksäkerhetsrisk. Nu pressas den brittiska regeringen att agera.

Andra faktorer som kan påverka är felaktigt inställda strålkastare och en ökning av antalet fordon som är högre, exempelvis SUV-ar. En petition lämnats in för att få till stånd en oberoende studie i det smått kontroversiella ämnet.

36 procent av de tillfrågade i åldern 65 – 74 sade att de kör mindre när det är mörkt just på grund av bländande strålkastare. 31 procent säger att de i alla fall har minskat mörkerkörningen av samma anledning. 52 procent säger att de blivit bländade under mörkerkörning.

IAM RoadSmart delar med sig av tips för att undvika bli bländad och att blanda. Kanske ett av de viktigaste tipsen är, med tanke på åldersgruppen som tillfrågats, att man rekommenderar ett besök hos en optiker.

Inte enkom för att synen kan ha försämrats, men det finns även glasögon som minskar bländningsrisken när man kör i mörker.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-13 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bländning IAM RoadSmart LED-strålkastare Optiker Synproblem Trafiksäkerhet