Goodyear och Gatik vidareutvecklar säkerheten för autonoma fordon

Goodyear och Gatik vidareutvecklar säkerheten för autonoma fordon genom att integrera däckintelligens. Intelligenta däckdata ger autonoma fordon säkrare, mer förutsägbar och effektiv prestanda.

Goodyear Tire & Rubber Company ligger i täten inom uppkopplad mobilitet och Gatik (Gatik AI, Inc.), har samma position inom autonom B2B-logistik på medeldistans. Nu har de båda företagen presenterat branschens första, enligt företagen, framgångsrika integration av intelligent däckteknologi i ett autonomt körsystem.

Gatiks autonoma flotta bestående av lätta distributionsbilar i klass 3 till 7 har gjort stora framsteg gällande säkerhet, precision och övergripande prestanda för autonoma fordon. Genom att utrusta däcken som används inom flottan, Goodyear Endurance® RSA®, med Goodyear SightLine, kan Gatik stärka åkeriverksamhetens säkerhet och övergripande precision samtidigt som tillförlitligheten ökar och stilleståndstiden minskar. I år planerar Gatik att implementera den intelligenta däcklösningen i en stor del av sin autonoma flotta i USA och Kanada.

Genom omfattande tester på vägar i olika verkliga scenarier som kan uppstå under körningen, har intelligenta däckdata om vägförhållanden och däckhälsa hjälpt Gatik att vidareutveckla sina styrenheter för autonoma fordon med insikter om kurvtagning och styvhet vid inbromsning, rullmotstånd och däckbelastning. Dessa data kommuniceras mellan Goodyear SightLine-teknologin och Gatiks autonoma körsystem i realtid, vilket har gjort det möjligt för Gatik att implementera flera förbättringar av prestandan. De kan exempelvis snabbt och säkert anpassa sig till olika vägförhållanden även när fordonens storlek och last varierar med varje leverans.

Företagen har samarbetat och utfört fortlöpande, omfattande tester på Goodyears testanläggning i San Angelo, Texas. Genom samarbetet kan Gatik säkerställa att deras autonoma fordon genomgår omfattande tester på en säker, sluten bana i både vanliga och ovanliga vägscenarier, som trafikljus, vägskyltar, undanmanövrar, snäva kurvor, undvikande av kollisioner, precis körfältsidentifiering och stoppsträckor som medför lägst risk.

Goodyear och Gatik planerar i framtiden att implementera Goodyears avancerade prediktiva övervakningslösning för vägförhållanden i Gatiks autonoma körsystem. Med den integrationen kan Gatik strategiskt planera sin verksamhet och säkerställa en konsekvent och pålitlig godstransport för Gatiks breda kundbas som täcker landets största grossister, återförsäljare, distributörer, e-handelsplattformar och CPG-företag.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-11 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma fordon Gatik Goodyear Smarta Däcksystem