Vakuumtrailer – ny trailertyp hos Powder-Trans

Under början av 2024 tar Powder-Trans i bruk en vakuumtrailer, ett helt nytt släp som tack vare sin specialbyggda tank klarar undertryck. Dessutom kan material både sugas in i och blåsas ut ur tanken.

De allra flesta bulktankarna på marknaden töms genom att materialet blåses ut ur fordonet med tryck, och lastas genom att fylla materialet in i tanken. Dessutom tål vanliga både liggande och tippande tankar enbart övertryck. Med sin nya trailer breddar Powder-Trans möjligheterna. Nu kan man vid behov suga in material och förflytta det till exempelvis en silo där det ska blåsas in, något som är ganska ovanligt.

Enligt Powder-Trans har det visat sig att det finns ett behov av dessa tjänster, något som företaget kan erbjuda från och med början av nästa år.

Förutom att det fyller behovet hos en del kunder är det nya släpet också ett exempel på Powder-Trans satsningar på miljövänlighet i sin verksamhet. Den nya trailern svarar på ett ökande behov av återvinning och ett intresse för att minimera slöseri av material. Jämfört med vanliga sugbilar som tömmer exempelvis slam är Powder-Trans trailer ett alternativ som kan rengöras helt och hållet mellan transporterna och fungerar därför för de flesta material, alltifrån sand och kalk till plastprodukter.

Den nya vacuumtrailern är specialbyggd av den tyska tillverkaren Feldbinder. Tack vare förstärkningar tål den undertryck, medan resten av funktionerna handlar om speciell teknik och utrustning. Fordonet har en mängd olika filter, en annorlunda kompressor och övrig utrustning för att kunna både blåsa och suga.

Sedan början av år 2023 har Powder-Trans även expanderat sin fordonsflotta av fackindelade bulkfordon. För kunderna är dessa fordon mycket flexibla när lasterna kan handla om mindre mängder olika material eller olika kvaliteter av samma material som måste skiljas åt. Lasterna kan gå till eller från en och samma kund eller till och från flera olika, men allt görs med ett och samma fordon.

Kombinationen är utrustad med vågsystem och fjärrstyrning för lastning och lossning.

Powder-Trans har sedan tidigare en del fackindelade fordon i Sverige, men den nya kombinationen har flera fack och ett heltäckande vågsystem. Det nya fordonet, som även det ska köra i Sverige, både ökar kapaciteten och breddar tjänsterna. Allt enligt ett pressmeddelande från Powder-Trans.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-05 13:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Powder-Trans Produktnyheter Vakuumtrailer