Tung kritik när skattepengar går till grönt stål

Fossilfritt stål, så kallat grönt stål, är något inte minst fordonstillverkare tittar på och även använder sig av. Men nu kommer det tung kritik mot att skattepengar går till satsningen på grönt stål. Kritiken består bland annat i att projekten är dåligt genomlysta samtidigt som stora bidrag från staten är med och finansierar dessa.

Redan 2021 lanserade Volvokoncernen världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål från SSAB. I år har man säkrat framtida tillgång på grönt stål.

Kritiken kommer från två finansmän, Christer Gardell och Rune Andersson, som inte vill att skattepengar ska finansiera grönt stål. De har därför själva finansierat en kritisk granskning av de satsningar som görs på grönt stål De riktar in sig på Hybrit och H2 Green Steel.

Då det går åt stora summor och stora statliga bidrag är det viktigt att göra en omfattande genomlysning av satsningarna. Den omfattande granskningen är gjord av professor Magnus Henrekson som är styrelseledamot i Stiftelsen Affärsvärlden.

Det blir totalt tre stora utvärderingar tillsammans med sju underlagsrapporter. I materialet går man igenom de tekniska och företagsekonomiska riskerna, men även den bristande samhällsekonomiska lönsamheten och vilka effekter satsningen kan få på elmarknaden.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-16 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Fossilfritty Stål Grönt stål Klimatomställning skattepengar SSAB Volvokoncernen